Ето още една тревичка, която е достойна едновременно за раздел "Бурени в градината", който може да си обособим по- натам, и за раздел "Билки".
Това растение го знам още от малка от градината в село, баба боядисваше яйцата с него, а то се оказа отново храна и билка- http://www.doctorbg.com/page.php?id=13319
Шушана е едногодишно тревисто растение с височина до 40-60см.Близък роднина на Магданоза.
Листата му приличат на тези на Магданоза.Заради сладникавия анасоноподобен аромат и пикантен вкус често се използва в супи и салати.Най-ценни са младите листа. За съжаление, при сушене и термична обработка ароматът изветрява. Затова в горещи ястия кервелът се добавя непосредствено преди поднасянето им.В някои ястия от северноамериканската кухня листата от кервел се използват за подправяне на птици, запечени на грил, риби и ястия от яйца (напр. солени омлети).
Във френската кухня се използва през пролетта: младите зелени листа кервел се смесват с извара или меко сирене (камамбер) и масло и с полученото "зелено масло" се мажат фiлии черен хляб.
Често листата се добавя в сосове за риба, картофени супи, ястия от птици, агнешки и шилешко. Кервелът придава приятен вкус и аромат на ястия от зелена салата, грах и домати.
Добре се съчетава и с други подправки: тарос (естрагон), магданоз и босилек.
Ако се съхранява в найлонов плик и в хладилник, растението може да издържи до седмица.
Комбинацията от Глухарче, Кресон и Шушан подсилва организма от недостига на витамини през зимата.
Както повечето билки, Шушанът е полезен при лениви черва. Когато е като на чай, може да се използва за овлажняване на очите.
Растението се използва по Великден в определени райони в Европа: яде се като част от церемонията на Велики четвъртък.
Шушанът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му е подобен на този на смирната и защото ранните пъпки символизират възраждането.
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=24&t=2856
снимчица ми липсва.Ама днес ще си дойде учителя ми, че да си припомня.