Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Преди да се борим с вредителите,нека опитаме да ги избегнем

Преди да се борим с вредителите,нека опитаме да ги избегнем

Мнениеот cvetar » 20 Юни 2013, 13:09

Много често при покупка на цвете за дома или храстче или дръвче за градината,следва и писане в този раздел...А ние сами сме "виновни" за това,че не си свършваме работата докрай при купуването им.
Мнозина купуват и носят вкъщи или на вилата харесваното цвете...и с това се изчерпват според тях нещата за свършване.А преди да купим,трябва да свикнем да правим няколко нужни неща,които ни спестяват време,пари и нерви.Понякога става дума за мнооооооооого нерви !!

1.Осведомете се откъде идва цветето.Това,че то ви харесва,още не значи,че трябва да го купите.Има производители и разсадници с лоша и съмнителна репутация.Пример ли ? Още не е отшумяла данданията около поръчки на рози във форумите,като се оказа,че има болни от бактериален рак рози на български производител....А този рак се разпространява после и по други ваши вече засадени видове...Звучи ви лошо ? Вижте сами...

http://www.agrobiostim.com/bulgaria/pad ... ia5_bg.htm

2.Огледайте много внимателно почвата,листата и стъблата на растения,излезли от оранжерия.В оранжериите поради подходящите условия отлично се развиват акари,листни въшки,щитоносни въшки,белокрилки и трипс.Всички те са причина после поради недоглеждането ви в момента на покупката,да заразите и останалите си цветя в къщи или в градината...и следва купуване и търсене на препарати,пръскане,неприятни миризми,неуспехи с един препарат и търсене на друг,писане по темите из форумите и очакване да ви дадат съвет...И това може да се влачи със седмици и месеци...И защо ? Защото сте си спестили малко труд при покупката ли ?

Затова си дайте време и прочетете и вижте как изглеждат тези вредители - за да ги видите и разпознаете.Е,не всичко ще видите при внимателно вглеждане - да,така е.Но много от вредителите дават знак за себе си и вие можете да избегнете много нерви...

Листните въшки обикновено са по връхчетата на младите леторасти и отдолу под листата на леторастите.Черни,зелени на цвят и по много заедно.А наличието на лепкав сок по стъблата или листата говори и за възможна зараза със щитоносни въшки.

Акарите са дребни и много вредни.Не се виждат често с просто око и са коварни - те си вършат работата тихо и незабележимо докато не видите в един момент много ситни паяжинки и много щъкащи черни или жълти или бели точици отдолу по листата.И това...как ви жълтеят листата и са целите в точици надупчени.Много чести гости са по хибискусите и други растения с нежни листа.

Белокрилките са също коварни вредители.Те са малки,бели и хвърчат при обръщане на листата.А снасят страшно много яйца...

Ще кажете,какво толкова...ще пръскаме.Е щом искате - препарати има.И акарите примерно свикват бързо с един вече ползван препарат срещу тях и трябва смяна с друг,за да ги унищожавате.

А в оранжериите гонят печалби - пръскането срещу вредители струва пари и иска персонал....И не мислят за това,че заедно с цветето ви са ви поднесли и вредители.

3 Не купувайте и евтини или намалени цветя с пожълтели листа...или такива на петна.Това може да са следи от болести.

4Вредители и болести можете да намерите не само в саксията или по листата на закупено цвете.Почвата,която купувате или сте си донесли от село или от градината,може да ви поднесе неприятни изненади.Затова гледайте добре при пресаждане с нова пръст...Ако не сте чували,почетете за поповите прасета в оборския тор,ларвите на различни бръмбарчета,които гризат лакомо в саксията корени,а вие не ги виждате.Ще видите само резултата - вехнещо растение със сбръчкани листа или такова с лош растеж въпреки торенето и слънцето...
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Назад към БОРБА С ВРЕДИТЕЛИ И БОЛЕСТИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]


cron