Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Мнениеот cvetar » 22 Апр 2012, 11:56

Употребените пластмасови бутилки от минерална вода са с много приложения в царството на цветаря.Те могат да ни помогнат при пренасяне или вкореняване на цвете,при дозиране за приготвяне на разтвори за пръскане...

1.От срязаните бутилки 3-5-10 л стават чудесни парници,когато вкоренявате резници на терасата или в двора си.Пропускат светлина,но съхраняват влагата около резника,докато той се вкорени.Режете дъното и похлупвате резника - а за да се проветрява,развийте за малко капачката или повдигнете бутилката.А ако си приготвяте разсад в къщи през февруари -март от люти чушки,домати за да го пикирате впоследствие...то можете да сеете семената и в полуотрязана през средата бутилка от 1.5 - 3 л,напълнена с почва така,че горната част да ви послужи като парник докато поникнат семената. Не забравяйте да проветрявате поникналите растения !

2.Бутилка от мин.вода 0.2 - 0.5 л е подходяща за пренасяне на откъснат желан резник по време на екскурзия (неотрязана,за да не се види от охраната по граници и входове на градински паркове... :) )....Така съм пренасял резник от хибискус - с малко вода на дъното... и се събира даже ( добре затворена ) и в дамска чантичка.Така резникът ви ще изтрае поне седмица,но го проветрявайте от време на време.За предпочитане са бутилките с по-голям отвор (от онзи студен чай Нестий) защото тогава няма да скъсате листата на резника като го пъхате в бутилката.
Такава бутилка е подходяща за пращане на резници по пощата на добри приятели съфорумци...подходящо опакована.

3.От тези бутилки стават и временни саксии за пренасяне на цвете с корени до дома ви,за да не му изсъхнат корените без почва.В такива временни контейнери си пренасям шипки до къщи за да ги облагородя напролет на будна пъпка.А ако носите букет в горещините и не искате да изсъхнат отрязаните ви цветя,налейте вода в отрязана бутилка и ги пренесете в тази импровизирана временна ваза.

4.Поради това,че са с известен обем,тези бутилки стават и за приготвяне и кратковременно съхранение на разтвори за пръскане против вредители.Но внимавайте и надписвайте бутилките какво има вътре или ги крийте от деца.

5.При вкореняване на клонче от вид,който лесно пуска корени като се огъне и зарови в земята до основния храст,срежете бутилка и я поставете в земята около клончето и поливайте редовно.Така наесен или напролет, като пусне корени,ще срежете клончето и ще го пренесете заедно с бутилката като в саксия до новото му място без да му разбутвате корените - това улеснява прихващането на новото му място.А и да пътувате далеч с него - имате си саксия и няма да му пострадат корените.Така отлично се вкореняват дрян,форзиция,лозата и други лиани,бръшлян.

6.Ползвайте такива бутилки и за да ги оставите пълни с вода от чешмата на слънце през деня на терасата или в двора.Така водата се затопля до температурата на въздуха и не се стресират растенията,които ще полеете с такава вода.А и ако е хлорирана,от престоя ще намалее в нея и този газ.

7.В отрязана до половината такава бутилка 3 л си приготвям торен разтвор,за да топя в него за час пластмасовата саксия с кори на орхидеята ми,като видя,че трябва да я поливам.

8.В бутилка с отрязано гърло се съхраняват много неща,за да не стоят разхвърляни и да ви гледа накриво половинката :) - от клечките за подпиране на цветоноси на хипеаструми да не се счупят и на сакъзчетата ...до отворени пакетчета с препарати и семена.Но проверете дали са сухи тогава бутилките.

9.При засаждане на разсада от доматки,чушки и други сега напролет в градината има много мераклии да си хапнат от него и да го прекършат - то попово прасе,то голи охлюви...и какви ли още не...А може да си помогнете,като поставите пръстен от бутилка около корените на разсадените домати в земята на дълбочина 20-тина см,отрязан вертикално и стърчащ малко над земята.После го вадите лесно,като отмине опасността от прегризване.Напръскайте с Нуреле самите отрязани пръстени - ще отблъснете много мераклии за прегризване.

10.От отрязана бутилка,от която ползваме горната част,става идеална фуния за преливане на течности.А ако вашата течност е мътен разтвор,който освен от преливане в друг съд се нуждае и от прецеждане при преливането му - то като цедка нанижете на импровизираната фуния част от дамски чорапогащник...и прецеждайте !

11.Оставена под тръбата на олука на вилата,отрязаната 8-10 л бутилка ще събере и дъждовна вода.Тя може да ви помогне в случай,че ви спрат водата поради авария...и няма да останете без вода за измиване.А има и домакини,които ползват тази вода за цветята си.

12.Отрязаната 8-10 л бутилка е и вашето кошче за събиране на трева и плевели ,които скубете по лехите с цветя и зеленчуци.Но...такова кошче не тежи и се разнася лесно и от дете.

13.Често хората си правят и импровизирани летни душове - затоплят издигнат бидон с вода (80-100 л) на височина 2-3 м на подпори.Стоплената от слънцето вода е добър начин да спестиш от сметката за тока или ако нямаш ток - да се измиеш комфортно след копане или пръскане привечер ...но за беда кранчето на бидона пуска водата силно в една струя,а ви се иска душ като в къщи...Ако си продупчите дупки по дъното на бутилка 1.5 л с дебела игла и завържете гърлото на бутилката към кранчето на бидона - ще си имате и душ,като пуснете кранчето.Е,в къщи сигурно е по-силен,но за вилата става.

14.Бутилката 1.5 л е идеалният съд за събиране на меки плодове,които не бива да се смачкват при събиране,и на други - шипки,глогинки,трънки...Като събирам къпини през август,си нося само кашон с празни бутилки - така и да се разтекат при смачкване,няма да оцапат нищо - а сокът им не се губи.

15. В 3-5 литровите бутилки много хора си приготвят и съхраняват туршиите за зимата.Такъв буркан не тежи,не се чупи,не му трябва специална винтова капачка.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1450
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Мнениеот ivmilka » 29 Май 2012, 08:36

:) а аз си мислех че е моя идея :) поради липса на саксии изрязах бутилки от минерална вода по дължина и сложих разсади там става наистина
Аватар
ivmilka
Малко цвете
 
Мнения: 20
Регистриран на: 28 Май 2012, 08:51

Re: Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Мнениеот Phanagoria632 » 22 Май 2013, 21:04

Мисля, че може и импровизирано капково напояване да се направи. В зависимост от това колко вода желаете да изпуска бутилката пробивате капачката един два или повече пъти. пълните шишето и забождате с капачката надолу. Трябва и отвор за влизане на въздух да се направи със сламки и през капачката.
Идеята ми се върти от няколко дни насам и още не е изпипана, но предполагам схващате същността :D
Аватар
Phanagoria632
Малко цвете
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Май 2013, 19:27
Местоположение: София

Re: Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Мнениеот Phanagoria632 » 28 Юни 2013, 17:49

Вариантите наистина са много стига човек да има въображение :D Наистина не съм обмисляла още как ще я бъде, но след като спомена количесвото .... а и след като видях моето количество от китки на балкона .... мало се изменя идеята ... Но като за едно съндъче една бутилка 2 л за два дни е достатъчна ми са струва. Аз имам 16 на парапета на балкона. Една кащпа В/Д/Ш 70/45/200 см и един висящ цветарник направен от европале. Отделно на другия балкон 20 корена домати :? Направо се плаша от количеството бутилки ... Но идва друго допълнение към идеята ... Бутилка от тези за автоматите за минерална вода ... на гърлото й маркуч ... края на маркуча затапен. Бутилката се окачва някъде а маркуча се опъва по дължина на саксиите и съндъчетата. Надупчва се (аз бих опитала по някакъв начин да вкарам медицинска игла но това ще е свързано с рязане на маркуча) И предполагам нататъка е ясно.
П.П. Цветар е споделил една много яка система за напояване но тя изисква да се вложат повече финансови средства. Някой ден и аз ще си направя такава а до тогава ще се занимавам с бутилки ... Между другото ще гледам така да наглася нещата че в последствие само да махна бутилката и да вържа електронната система.
Аватар
Phanagoria632
Малко цвете
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Май 2013, 19:27
Местоположение: София

Re: Да превърнем бутилките от минерална вода в наши помощници

Мнениеот Phanagoria632 » 21 Сеп 2013, 22:48

аз да допълня още нещо за което започнах да ги използвам. след като отрежа дъното което използвам за подложка на саксии горната част нарязвам на лентички и после на на квадратчета. тези квадратчета пробивам с нагорещено шило или перфоратор /иначе се къса с течение на времето/ и връзвам на връвчица. тези така наречени медальончета връзвам на дадено растение и надписвам.
Аватар
Phanagoria632
Малко цвете
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Май 2013, 19:27
Местоположение: СофияПодобни теми


Назад към ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ПОДДРЪЖКА

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron