Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Фикус Бенджамин

раздел декоративно-листни

Фикус Бенджамин

Мнениеот Gradinar » 24 Окт 2008, 11:59

Дайте малко идеи за отглеждане на Фикус бенджамина. Ако някой има снимки за оформление ще се радвам да ги видя :)
Аватар
Gradinar
Administrator
 
Мнения: 644
Регистриран на: 21 Окт 2008, 11:50

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот mama Dani » 07 Дек 2008, 13:43

Gradinar написа:Дайте малко идеи за отглеждане на Фикус бенджамина. Ако някой има снимки за оформление ще се радвам да ги видя
Фикусите от този род са изключително приятни и много лесни за отглеждане растения. Имат чудесна декоративна стойност, ако целта ви е истинско зелено присъствие в интериора. Родината на това красиво фикусче са Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините.
Името му произхожда от думата benzoin – смолата, получавана от това растение.
Вечнозелено дръвче или храстче, което в природата достига до височина 20 м, а при саксийно отглеждане и добри грижи, до 4 м. Фикусът има малки листа, с дължина между 5 и 10 см. Крайчето на листата е издължено като капка, защото в природата по този начин по-лесно се оттича водата в периода на мусоните.
Фикусът Бенджамин не понася много ниски температури, през зимата трябва да е 13-15 градуса, а през лятото 15-20 градуса./търпи и повече студ и повече жега!!!, повярвайте :) /. Светлолюбиво растение, особено пъстролистните форми, но не понася продължително слънчево греене. През горещите дни трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи като се засенчва. /Листата му буквално изгарят и изсъхват - на мен ми се случи миналата година/.При недостатъчна светлина през зимата се образуват слаби изкривени клончета и листата могат да опадат. /Особено при пъстроцветните се наблюдава обилен листопад и растението почти се оголва, но след време тръгват нови листа и нещата си идват на мястото!/
Според спец-съветите се полива с престояла вода със стайна температура, като се внимава да не се преовлажнява почвата, аз обаче си ги поливам с най-обикновена вода от чешмата и на китката , да ви кажа-хич не и прави впечатление! Пулверизира се често, два-три пъти седмично, тъй като обича високата въздушна влажност.
Пресажда се през пролетта, по-старите растения през две-три години.
Най-лесното размножаване е чрез резници, потопени във вода, докато пуснат коренчета или директно засадени в подходяща почва.
Подхранва се с течна тор за листнодекоративни един път месечно.
При отглеждането на този фикус е важно красиво да се оформи короната му. Могат да бъдат изрязани всички долни клонки и да се остави на стебло и корона отгоре, красиво е , но е малко неестествено. Аз лично ги оставям да си растат на воля, както майката-природа им дава и съм доволна от резултатите. И понеже нямам друг избор - освен всичко да е в саксии - обича добър дренаж и ....малко захар поръсена в почвата един път в месеца! :!:
Аватар
mama Dani
Експерт
 
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Дек 2008, 13:17
Местоположение: Пловдив - Брацигово - Пещера


Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот cvetar » 17 Дек 2008, 13:51

mama Dani написа: Най-лесното размножаване е чрез резници, потопени във вода, докато пуснат коренчета или директно засадени в подходяща почва.

Така е - ама ти се изчаква чакането докато пусне клончето корени....Аз ги вкоренявам с въздушен отвод,за който тук си имаме описано как става - и за месец през лятото са готови.Даже последната снимка там е за фикус бенджамин - вкореняван по този начин.Предимството му е и в това,че клончето,като не е отделено от майчиното растение,не губи листа и не линее,а си расте.Става дума за това тук :
viewtopic.php?f=17&t=105
И ето я и снимката - от руския сайт в горната тема...виждате какви сериозни корени прави...Аз такива във вода пуснати не съм виждал.
Изображение
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот mama Dani » 17 Дек 2008, 20:28

Cvetar е прав, изчаква ти се чакането докато пусне корени във водата.....ммммм, голяма мъка е! Най-вероятно, методът, който той предлага е по-добрият! :!:
Аватар
mama Dani
Експерт
 
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Дек 2008, 13:17
Местоположение: Пловдив - Брацигово - Пещера

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот MEGGI » 24 Яну 2009, 18:33

лятото почистих моя бенджамин и го сплетох на тройна плитка.а клонките останали от рязането ги сложих във вода,изненадъх се че за няма и седмица пуснаха пъпки за корени.бързо се окорениха и ги посадих.сега са добре на хладно место.
а големия в топлата стая хвана акари и му окапаха листата.попринцип капят и от сезона и смяна на место но има си и буби.
лек .лек и накрая в студената стая та да се оправя там.
пръскам го с лактофил
започва новия сезон на ''искам това цвете''Изображение
Аватар
MEGGI
Напредващи
 
Мнения: 36
Регистриран на: 14 Яну 2009, 21:25
Местоположение: пред компа-пазарджик

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот КалиД » 04 Фев 2009, 12:39

Имам14 фикуса в момента и от тях само бароковия ми е купен.Останалите съм си вкоренила от клончета.Някои съм чакала с месеци, докато пуснат коренчета,други за около15 ди са покарвали.Във вода с парченце въгленче.Въздушният отвод ми се стува най-удачен и сигурно ще пробвам лятото.През година две ги садя директно в земята и резултата е огромен.Още докато са малки започвам да им сплитам стеблата.Мисля,че са страхотни растения! :P
Аватар
КалиД
Експерт
 
Мнения: 92
Регистриран на: 21 Дек 2008, 22:22
Местоположение: гр.Девня

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот marchela » 04 Фев 2009, 13:30

Това е страхотно виждала съм сплетени наистина е голяма красота. :D
Изображение
Аватар
marchela
Средно цветенце
 
Мнения: 337
Регистриран на: 04 Яну 2009, 15:53
Местоположение: Айтос

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот geri__dim » 13 Фев 2009, 18:43

Здравейте за първи път влизам в този форум но ми хареса. И мисля и за напред да ви посещавам. Но относно за бенджамина имам питане. Дадоха ми 5 клончета и аз ги сложих във вода но искам да ги сплета и петте как а го направя. Ако някой знае моля да ми кажете. Благодаря предварително. :v
Аватар
geri__dim
Малко цвете
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Фев 2009, 18:11

Re: Фикус Бенджамин

Мнениеот cvetar » 14 Фев 2009, 14:04

geri__dim написа:Здравейте за първи път влизам в този форум но ми хареса. И мисля и за напред да ви посещавам. Но относно за бенджамина имам питане. Дадоха ми 5 клончета и аз ги сложих във вода но искам да ги сплета и петте как а го направя. Ако някой знае моля да ми кажете. Благодаря предварително. :v

Здравей и добре дошла ! И на мен ми харесва форумът :) ... А за клончетата - не бързай. Първо нека ти пуснат корени.Иначе мнозина сплитат вкоренени клончета и знаят как да го правят - а аз ги сплетох след като ги посадих заедно - много близо едно до друго,като внимавах да не счупя коренчетата им.Изчаках малко да израснат на височина и отрязах страничните им разклонения на височина 20 см.И ги сплетох...а за да се задържи снопчето от стъблата им сплетено,ги вързах с меко канапче на 2 места докато се вплетат стабилно.За самото сплитане е нужно да поизраснат на височина,просто за да има какво да се сплита ...Ако имаш от двата вида - пъстролистен и с тъмнозелените листа - може да ги посадиш заедно,и после след време става интересна смесица,вплетени заедно - като букет с различни листа. А ако изтървеш момента с вплитането - може ако имаш вече вкоренен от вида с тъмнозелените листа,да го облагородиш на калемче с такова от пъстролистния,за да получиш същия ефект.Имам и от двата вида - искат много добре осветено място,за да растат добре.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Следваща


Подобни теми


Назад към ДЕКОРАТИВНО-ЛИСТНИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]