Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Слонско око

20.00 лева
от Румяна Горанова

Къпина

Къпина

Мнениеот cvetar » 02 Ное 2011, 16:32

Според Уикипедия къпината (Rubus) е подрод храсти от семейство розоцветни. Известни са около 250 вида, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. В България растат около 45–50 вида, предимно в равнинните местности, по сухи хълмове и по скалистите части на планините. Селекционирани са около 100 сорта. Плодовете съдържат 4-8 % захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и др
Когато светът откри невероятните антиоксидантни свойства на плодовете, една от челните позиции в това отношение беше заета от къпината. Този малък плод има уникална структура, която всъщност кореспондира с хранителните му качества. Тя осигурява по-голямо количество семена и пектин, превръщайки плода в едно от най-богатите на фибри растения, които познаваме.

Къпините са лесна и здравословна добавка към хранителния режим на всеки. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.

Може би най-големият плюс за човешкото здраве от консумацията на къпини е значителното количество фенолни киселини в тях., които представляват антиоксиданти съединения, известни с качеството си на силни антикарцерогенни агенти, както и с много други полезни за здравето качества.

Фенолите в къпините включват антоцианини, елагова киселина, рутин (витамин P), канелена киселина, както и солидни количества от антиоксидантните витамини A и C. Източник - http://revita.bg/
Аз от години събирам плодовете на полските и горски къпини...и виждам как пренебрежително хората се отнасят към плодовете им.Много рядко някой събира плодове,а обикновено в дворовете имат посадени от сортовете без бодли,които са много видове...Но вкусът им не е този,който имат дивите къпини.И от години пия цяла зима от виното,което сам си приготвям.Да,не е лесно - да събереш 20 - 25 кг плод си е цяло изпитание за нерви,кожа и дрехи.Но си струва,уверявам ви...
Но тук исках да ви обърна внимание колко лесно се вкоренява къпината - чрез заравяне в края на лятото на връхчетата на леторастите и.И есента режем пусналото корени връхче и пренасяме на постоянно място.Става и за непроходима ограда,и за източник на плод с вече посочени качества.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Къпина

Мнениеот KGB » 30 Ное 2011, 10:15

Да абсолютно съм съгласен, че къпините имат цени свойства без значение дали е домашна или дива. Макар, че има сортове домашни къпини, които са с леко сладникаво-кисел вкус (или поне аз така го усещам). Относно размножаването на Rubus fruticosus (къпината) ще ви дам един линк, където знам че по описаните начини става размножаването и по лесния е първият.

http://www.krasi-flora.com/Ov.dyrveta/T ... Rubus.html
Аватар
KGB
Малко цвете
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Юли 2011, 06:32

Re: Къпина

Мнениеот kristina004 » 12 Яну 2012, 14:50

Листата съдържат аскорбинова киселина, танини, флавоноиди, магнезиеви соли и др. Корените съдържат скорбяла, танини и др., а плодовете – витамин С и К, провитамин А, органични киселини, захари, багрила, пектин и др.
Аватар
kristina004
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Яну 2012, 14:39
Местоположение: отслабване

Re: Къпина

Мнениеот cvetar » 20 Сеп 2012, 15:43

Сега е моментът и да си вкорените къпини,ако сте решили.Просто заровете зелените връхчета на тазгодишните зелени леторасти в добре разкопана и влажна почва,без да ги отрязвате от майчиния храст.За около месец те ще си пуснат корени - но ги поливайте редовно.Оставете ги да презимуват неотрязани от майчиния храст - така ще презимуват успешно.А напролет ще ги преместите за посаждане на желаното място,като отрежете вкоренените връхчета и ги изкопаете с широка лопата с много пръст около корените им.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна


Назад към ОВОЩНИ ГРАДИНИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: MSN [Bot]