Да вкореним сами резник от хибискус /hibiscus rosa sinensis/
Публикувано на: 01 Ное 2008, 21:19
Вместо да даваме пари,можем да си вкореним клонче от хибискус в къщи.Това не е трудно.Аз ще ви опиша и друг начин за вкореняване на резници от хибискус.
Резникът се реже отдолу с остър нож - само да го изравните,да завършва гладко,без нищо да стърчи.Отстранете му и цвета или пъпката,ако има такива.После с остра ножица отрежете листата на клончето наполовина (просто ги намалете ) - оставяте дръжката заедно с половината листо.Само горните 2 листа откъм връхчето оставете неотрязани.Малко може да ви се стори жестоко,но е нужно - аз също така постъпвам.
По-лесно изглежда това - да натопите резника във вода и да чакате да пусне корени.Става,но много бавно и има риск да ви загние резника - поне 2 - 3 месеца ще чакате...Но има и много трудно вкореними хибискуси,които във вода няма да пуснат корени.
Моят съвет е да се възползвате от друг начин.А за него ви трябва кофичка от кисело мляко.Измийте я хубаво и я напълнете със смес от чист пясък,шепа мозайка - много дребни натрошени камъчета, и градинска пръст.Забодете резника по средата дълбочко,но да няма заровени листа,а само стъблото му да е в почвата.Полейте леко,така ,че почвата да е влажна,но не и преовлажнена.Внимавайте с водата,малко сложете,да не загние резника.Сега вземете един компотен буркан 0,8 л и хубаво го измийте и го подсушете.Обърнете го с отвора надолу и покрийте резника,както е посаден в чашката.Ако резника е висок и опира в дъното на буркана,ще скъсите резника така,че да не опира до дъното.Получи се малък парник,в условията на който резникът изпарява по-малко вода.Това е важно,защото той няма корени и ако е открит,скоро листата ще изсъхнат и ще паднат,а така ще загине и резникът ви.Та гърлото на буркана точно съвпада с отвора на чашката и става идеален парник.Така - това е всичко...вече чакате да ви се вкорени резникa,като всеки ден не забравяйте да го отваряте за малко -20 минути, и пак го покривате с буркана - за да се проветри.Пак доста време ще е нужно -при мене беше 2 месеца през лятото,докато пусне корени.Но като забележите да се развива връхчето - да е свежо зелено и да пуска ново листче,значи работата е станала -но ще почакате търпеливо,без да ровите около резника ! Поставете чашката с буркана отгоре на светло и топло място,но не на директно слънце.Ако е на студено,корени не се образуват и ще изгние резника.Ако забележите,че почвата в чашката е изсъхнала,поливайте с мааалко и хладка вода,без да мокрите резника.Е,успех !
Така се вкореняват успешно резници от много видове хибискуси - обикновен червена фуния и кичест,бял,оранжев...Ако е по-рядък вид,купен от цветарски магазин - има видове,които по-трудно пускат корени по описаните начини.Обикновено по този начин след определено време виждате,че връхчето започва да развива нови листчета - значи вече имаме корени.Периодът за вкореняване е различен и зависи от сорта на хибискуса.Някои маркови се вкореняват така за по 4,6 и даже 8 месеца.Да,нужно е търпение - моят жълт марков кичест хибискус е точно от тези трудните и го чакам по 7-8 месеца да пусне корени.
А сега да онагледим малко написаното за втория начин.Трябват ни кофичка от кисело мляко с почва,която писахме вече как се приготвя по-горе, и компотен буркан за да направим миниоранжерия за резника ни. И резник, разбира се,с изрязани наполовина 3-4 листа.Почвата да е леко влажна,но не и преовлажнена - за да не загние резникът.
Първата снимка показва посадения резник в кофичката - с отрязани листа,за да не изпарява много вода.
Втората снимка показва как се захлупва отгоре резникът и кофичката с компотения буркан
А на третата снимка виждате резултата от няколкомесечните усилия - чакането си е струвало и резникът,вече отхлупен,развива нови листа вече вкоренен...
Резникът се реже отдолу с остър нож - само да го изравните,да завършва гладко,без нищо да стърчи.Отстранете му и цвета или пъпката,ако има такива.После с остра ножица отрежете листата на клончето наполовина (просто ги намалете ) - оставяте дръжката заедно с половината листо.Само горните 2 листа откъм връхчето оставете неотрязани.Малко може да ви се стори жестоко,но е нужно - аз също така постъпвам.
По-лесно изглежда това - да натопите резника във вода и да чакате да пусне корени.Става,но много бавно и има риск да ви загние резника - поне 2 - 3 месеца ще чакате...Но има и много трудно вкореними хибискуси,които във вода няма да пуснат корени.
Моят съвет е да се възползвате от друг начин.А за него ви трябва кофичка от кисело мляко.Измийте я хубаво и я напълнете със смес от чист пясък,шепа мозайка - много дребни натрошени камъчета, и градинска пръст.Забодете резника по средата дълбочко,но да няма заровени листа,а само стъблото му да е в почвата.Полейте леко,така ,че почвата да е влажна,но не и преовлажнена.Внимавайте с водата,малко сложете,да не загние резника.Сега вземете един компотен буркан 0,8 л и хубаво го измийте и го подсушете.Обърнете го с отвора надолу и покрийте резника,както е посаден в чашката.Ако резника е висок и опира в дъното на буркана,ще скъсите резника така,че да не опира до дъното.Получи се малък парник,в условията на който резникът изпарява по-малко вода.Това е важно,защото той няма корени и ако е открит,скоро листата ще изсъхнат и ще паднат,а така ще загине и резникът ви.Та гърлото на буркана точно съвпада с отвора на чашката и става идеален парник.Така - това е всичко...вече чакате да ви се вкорени резникa,като всеки ден не забравяйте да го отваряте за малко -20 минути, и пак го покривате с буркана - за да се проветри.Пак доста време ще е нужно -при мене беше 2 месеца през лятото,докато пусне корени.Но като забележите да се развива връхчето - да е свежо зелено и да пуска ново листче,значи работата е станала -но ще почакате търпеливо,без да ровите около резника ! Поставете чашката с буркана отгоре на светло и топло място,но не на директно слънце.Ако е на студено,корени не се образуват и ще изгние резника.Ако забележите,че почвата в чашката е изсъхнала,поливайте с мааалко и хладка вода,без да мокрите резника.Е,успех !
Така се вкореняват успешно резници от много видове хибискуси - обикновен червена фуния и кичест,бял,оранжев...Ако е по-рядък вид,купен от цветарски магазин - има видове,които по-трудно пускат корени по описаните начини.Обикновено по този начин след определено време виждате,че връхчето започва да развива нови листчета - значи вече имаме корени.Периодът за вкореняване е различен и зависи от сорта на хибискуса.Някои маркови се вкореняват така за по 4,6 и даже 8 месеца.Да,нужно е търпение - моят жълт марков кичест хибискус е точно от тези трудните и го чакам по 7-8 месеца да пусне корени.
А сега да онагледим малко написаното за втория начин.Трябват ни кофичка от кисело мляко с почва,която писахме вече как се приготвя по-горе, и компотен буркан за да направим миниоранжерия за резника ни. И резник, разбира се,с изрязани наполовина 3-4 листа.Почвата да е леко влажна,но не и преовлажнена - за да не загние резникът.
Първата снимка показва посадения резник в кофичката - с отрязани листа,за да не изпарява много вода.
Втората снимка показва как се захлупва отгоре резникът и кофичката с компотения буркан
А на третата снимка виждате резултата от няколкомесечните усилия - чакането си е струвало и резникът,вече отхлупен,развива нови листа вече вкоренен...