Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Да вкореним сами резник от хибискус /hibiscus rosa sinensis/

раздел декоративно-цъфтящи

Да вкореним сами резник от хибискус /hibiscus rosa sinensis/

Мнениеот cvetar » 01 Ное 2008, 21:19

Вместо да даваме пари,можем да си вкореним клонче от хибискус в къщи.Това не е трудно.Аз ще ви опиша и друг начин за вкореняване на резници от хибискус.
Резникът се реже отдолу с остър нож - само да го изравните,да завършва гладко,без нищо да стърчи.Отстранете му и цвета или пъпката,ако има такива.После с остра ножица отрежете листата на клончето наполовина (просто ги намалете ) - оставяте дръжката заедно с половината листо.Само горните 2 листа откъм връхчето оставете неотрязани.Малко може да ви се стори жестоко,но е нужно - аз също така постъпвам.

По-лесно изглежда това - да натопите резника във вода и да чакате да пусне корени.Става,но много бавно и има риск да ви загние резника - поне 2 - 3 месеца ще чакате...Но има и много трудно вкореними хибискуси,които във вода няма да пуснат корени.

Моят съвет е да се възползвате от друг начин.А за него ви трябва кофичка от кисело мляко.Измийте я хубаво и я напълнете със смес от чист пясък,шепа мозайка - много дребни натрошени камъчета, и градинска пръст.Забодете резника по средата дълбочко,но да няма заровени листа,а само стъблото му да е в почвата.Полейте леко,така ,че почвата да е влажна,но не и преовлажнена.Внимавайте с водата,малко сложете,да не загние резника.Сега вземете един компотен буркан 0,8 л и хубаво го измийте и го подсушете.Обърнете го с отвора надолу и покрийте резника,както е посаден в чашката.Ако резника е висок и опира в дъното на буркана,ще скъсите резника така,че да не опира до дъното.Получи се малък парник,в условията на който резникът изпарява по-малко вода.Това е важно,защото той няма корени и ако е открит,скоро листата ще изсъхнат и ще паднат,а така ще загине и резникът ви.Та гърлото на буркана точно съвпада с отвора на чашката и става идеален парник.Така - това е всичко...вече чакате да ви се вкорени резникa,като всеки ден не забравяйте да го отваряте за малко -20 минути, и пак го покривате с буркана - за да се проветри.Пак доста време ще е нужно -при мене беше 2 месеца през лятото,докато пусне корени.Но като забележите да се развива връхчето - да е свежо зелено и да пуска ново листче,значи работата е станала -но ще почакате търпеливо,без да ровите около резника ! Поставете чашката с буркана отгоре на светло и топло място,но не на директно слънце.Ако е на студено,корени не се образуват и ще изгние резника.Ако забележите,че почвата в чашката е изсъхнала,поливайте с мааалко и хладка вода,без да мокрите резника.Е,успех !
Така се вкореняват успешно резници от много видове хибискуси - обикновен червена фуния и кичест,бял,оранжев...Ако е по-рядък вид,купен от цветарски магазин - има видове,които по-трудно пускат корени по описаните начини.Обикновено по този начин след определено време виждате,че връхчето започва да развива нови листчета - значи вече имаме корени.Периодът за вкореняване е различен и зависи от сорта на хибискуса.Някои маркови се вкореняват така за по 4,6 и даже 8 месеца.Да,нужно е търпение - моят жълт марков кичест хибискус е точно от тези трудните и го чакам по 7-8 месеца да пусне корени.
А сега да онагледим малко написаното за втория начин.Трябват ни кофичка от кисело мляко с почва,която писахме вече как се приготвя по-горе, и компотен буркан за да направим миниоранжерия за резника ни. И резник, разбира се,с изрязани наполовина 3-4 листа.Почвата да е леко влажна,но не и преовлажнена - за да не загние резникът.

Първата снимка показва посадения резник в кофичката - с отрязани листа,за да не изпарява много вода.

Изображение

Втората снимка показва как се захлупва отгоре резникът и кофичката с компотения буркан

Изображение

А на третата снимка виждате резултата от няколкомесечните усилия - чакането си е струвало и резникът,вече отхлупен,развива нови листа вече вкоренен...

Изображение
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот TSVETA » 17 Мар 2009, 20:33

Техниките описани от cvetar са точно тези,които ползваме всички,но ако позволите,ще дам идеи за средствата,които се използват.
Аз ползвам чашки за еднократна употреба защото са по-малки и прозрачни.Правя няколко малки дупчици на дъното /5-6/ и пълня до половината с пръст+перлит или само с перлит.Слагам резника с дължина около10-15 см и със минимум листа във вкоренител и след това го сея в чашката,както е описано от cvetar.Поливам с максимум 2 суп.лъжици вода с разтворен Топсин или нещо друго против гниене.Режа дъното на малка бутилка от минерална вода и го захлупвам.Бутилките от вода"Банкя" пасват точно на големината на чашката.Залепвам стикер с името на резника,защото не могат да се разпознаят,ако са много.Всеки ден отварям капачката за известно време и после пак я затварям.Когато резничето се вкорени могат да се наблюдават коренчетата през прозрачната чашка.Напоследък вкоренявам по няколко резника само в парлит,в прозрачна кофичка от сладолед.Принципа е същия,но когато се пресаждат в отделни саксийки трябва много да се внимава с коренчетата защото лесно се чупят.От друга страна се вкореняват много резници на по-малко място.
Аватар
TSVETA
Малко цвете
 
Мнения: 39
Регистриран на: 25 Фев 2009, 21:33

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот cvetar » 17 Мар 2009, 20:46

Благодаря, TSVETA, никога не е излишно да се научи нещо - колкото повече,толкова повече,както казва едно известно мече...Споделеният опит е винаги добре дошъл ! :da1 :da1
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот TSVETA » 17 Мар 2009, 21:17

О,да ! Мечо Пух е и мой любимец и най-големият философ :-p .Толкова резници съм изгубила,че се чувствам удобно да споделям опита си.Вече не съм пеленаче,а съм в детската градина :b
Аватар
TSVETA
Малко цвете
 
Мнения: 39
Регистриран на: 25 Фев 2009, 21:33

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот КалиД » 17 Мар 2009, 21:39

Днес си изпросих два резника на бананов хибискус.В последно време вкоренявам в бутилки от минерална вода.Режа бутилката,посаждам резника и я възстановявам в предишния й вид с помоща на тиксо.Капачката отварям от време на време да се проветрява.Когато покарат корени,те се виждат от страни и отдолу. :da1
Аватар
КалиД
Експерт
 
Мнения: 92
Регистриран на: 21 Дек 2008, 22:22
Местоположение: гр.Девня

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот mama Dani » 18 Мар 2009, 22:43

Ми така де! Старанието е прелест, защото човек отдавайки му се, потъва в свят, в който се чувства можещ и това си е вярно. Уважавам хората , които се стараят, защото принципно обичам да има ред, но също толкова си падам и по анархията и затова я карам малко "бамбашка" напоследък. В средата между тези чудесни крайности аз лично се чувствам екстра. :da Но понякога си признавам, че и аз се старая много и ефекта наистина е поразителен!
Аватар
mama Dani
Експерт
 
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Дек 2008, 13:17
Местоположение: Пловдив - Брацигово - Пещера

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот Neli Maneva » 19 Мар 2009, 09:50

то и аз съм много старателна и много самокритична /комбинацията е много лоша/ понякога се престаравам и съм установила, че : Престараването еб.а майката на старанието!
Моята баба казваше: господ помага на калпавия. При мен понякога се получават едни небивали на практика неща при тръните, ама аз като незнам, че трябвало нещо специално и като прочета че много трудно незнам си кво си, пък при мен се е получило лесно си мисля, че съм калпава и господ ми помогнал :)
Ами с две думи исках да напиша: Старайте се но не се престаравайте, за да не ви се объркат работите :-D
Весел ден :da
Аватар
Neli Maneva
Експерт
 
Мнения: 147
Регистриран на: 19 Яну 2009, 21:04

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот TSVETA » 19 Мар 2009, 15:35

mama Dani написа:Ми така де! Старанието е прелест, защото човек отдавайки му се, потъва в свят, в който се чувства можещ и това си е вярно. Уважавам хората , които се стараят, защото принципно обичам да има ред, но също толкова си падам и по анархията и затова я карам малко "бамбашка" напоследък. В средата между тези чудесни крайности аз лично се чувствам екстра. :da Но понякога си признавам, че и аз се старая много и ефекта наистина е поразителен!


Хич не ме улесняваш,щото сега и пандорея трябва да си завъждам... :) На мен са ми се хващали и изхвърлени клонки,ама от хибискус, на който много не му цепя басма.Обаче има и такива,за които трябва да се направи необходимото,пък да става каквото ще !
Аватар
TSVETA
Малко цвете
 
Мнения: 39
Регистриран на: 25 Фев 2009, 21:33

Re: Да си вкореним сами резник от хибискус

Мнениеот mama Dani » 19 Мар 2009, 20:33

TSVETA написа:
mama Dani написа:Ми така де! Старанието е прелест, защото човек отдавайки му се, потъва в свят, в който се чувства можещ и това си е вярно. Уважавам хората , които се стараят, защото принципно обичам да има ред, но също толкова си падам и по анархията и затова я карам малко "бамбашка" напоследък. В средата между тези чудесни крайности аз лично се чувствам екстра. :da Но понякога си признавам, че и аз се старая много и ефекта наистина е поразителен!


Хич не ме улесняваш,щото сега и пандорея трябва да си завъждам... :) На мен са ми се хващали и изхвърлени клонки,ама от хибискус, на който много не му цепя басма.Обаче има и такива,за които трябва да се направи необходимото,пък да става каквото ще !


Така е , права си и не ще и дума по въпроса! :D Много ми се иска да ти дам резници от пандорея, но не знам как ще стане, защото няма как в работно време да отивам и да пращам по пощата, която ми е много далече от службата, а като изляза - тя пък вече е затворила. Ето я моята хубавица на 17 и 18 снимка в един миналогодишен албум, от който не мога да пускам единични снимки, щото го блокирах без да искам.
http://s333.photobucket.com/albums/m369/Tecomaria/
Аватар
mama Dani
Експерт
 
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Дек 2008, 13:17
Местоположение: Пловдив - Брацигово - ПещераПодобни теми


Назад към ДЕКОРАТИВНО-ЦЪФТЯЩИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron