Re: Отглеждане на маслинови дръвчета
Публикувано на: 08 Окт 2010, 19:42
ROSSE написа:Следя темата с огромен интерес!
От няколко години отглеждах маслина в контейнер,но тази пролет реших да и дам свобода.Посадих я в градината си-развива се чудесно/за сега/....но идва зима и не зная дали ще оцелее?
В нашия район зимата е люта,често липсва сняг/или е съвсем оскъден/ което е много неблагоприятно за всички растения!
Но ще видим след шест месеца,дали ще оживее? ДАНО!
Забиваш четири дървени кола около нея на растояние от ствола поне 30 см за да не нараниш росните и корени които са близо до повърхността, взимаш два дебели прозрачни найлонови чувала , единия го разрязваш да заприлича на ръкав и го нахлузваш първидо долу засипваш го с пръст и камъни в долната част и го изправяш нагоре. Отгоре слагаш другия без да му режеш дъното. и се получава едно цяло. между двата чувала оставяш лек процеп за да диша. Гаранция има ефект , така се практикува когато незнаеш какъв и е сорта. на следващата година повтаряш упражнението до момента когато дънера на дървото долу не стане с обиколка поне 15-16 см или около 4 години , после можеш да дишаш по спокойно дървото се климатизира. Най важното е разбира се микрорайона в който си. Тук при мен нямам проблеми с измръзването , но използвам студоустойчиви сортове.
Обещах рецепти.... ето първата.
Как да си направим вкусни черни маслини. рецепта за 5 кг.
Така първо събираме ръчно плодовете като внимаваме да не им нарушим целостта събират се когато са оцветени равномерно. Взимаме една туба от минерална вода 10 литрова и ги изсипваме вътре добавяме 500 гр едра сол и разбъркваме добре със силно разклащане на тубата , това го правим 3-4 пъти на ден и след 3 дни изцеждаме горчивия сок. Изплакваме добре и повтаряме процедурата 6 пъти през 3 дни . на 20 - я ден опитваме вкуса и преценяваме дали да продължим процедурата или сме готови. Основна грешка да се запомни не се добавя никаква вода , както четох в някои форуми , тази процедура се прави със зелените маслини , като преди това се дупчат с вилица или се прави разрез с нож от едната страна на плодовете по дължина на дълбочина до костилката. Солта ги стяга и извлича горчивината. Докато трае процедурата е добре да се добавят резанчета лимон в саламурата ( само за зелената маслина). Това е в общи линии. как се правят стафидни маслини следващия път , че ме донързя да пиша романи.