Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Отглеждане на маслинови дръвчета

Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот cvetar » 09 Ное 2009, 16:16

Повод за тази тема ми даде една статия в днешния брой на в-к "Стандарт"...

Садят маслини край Петрич
Маслини в градините си садят все повече хора в Петричкия край. Характерното за Гърция дърво расте в имотите на петричани от около 10 години, но отглеждането на маслини бързо набира скорост напоследък. "Бях в основата на отглеждането на тази култура в нашата община. Занимавам се с това вече десетилетие. Най-радостното е, че поне 400-500 мои съграждани имат маслини в дворовете си и берат по 10-15 килограма плод", споделя Никола Попов.
В момента върви беритбата - започна в края на октомври и продължава през ноември, уточни агрономът. Най-добре в южния град вирее Зелена превъзходна маслина от полуостров Халкидики. Тя е много едра и месеста. Но най-важното е, че фиданката издържа на студ до минус 18 градуса. Още през 1999 година в южния град спрял тир, който стоварил 2000 маслинови фиданки. По-късно са доставени още 1500 дръвчета. Сега отглеждането на маслини вече е масово.
"Всички се хвалят от добра реколта. Интересът към тази култура се увеличава непрекъснато. Преди време тук идваха испански специалисти, които също бяха категорични, че в Петрич спокойно може да се засадят маслинови плантации. И от това да се печелят добри пари", твърди Никола Попов.
Не мислите ли,че климатът на Южното черноморие е походящ за отглеждане на маслината ?Ето как се започва - от няколкото ентусиасти преди години - до днешното масово сеене...
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1451
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот DarinaN » 09 Ное 2009, 18:38

вероятно ще се повторя - мисля че съм виждала маслинови дръвчета по южното черноморие . може би това са "гръцките" маслинови дръвчета, за които говори Цветар . за тях съм чувала, че не издържат на нашите зими - не твърдя, че е така .

а следва ли да бъдем ограничени от "южното черноморие" ? следва ли да отглеждаме видове, които могат да виреят само на определени места ? не е ли по - добре да потърсим начин да приспособим растителни видове към нашия климат ?

интересът ми към видове, които не са обичайни за нашата географска ширина не е от вчера. колкото до маслините /мисля че и за това съм писала/ вече има маслинови фиданки, приспособени /според производителя/ за нашия климат. дали е така ще мога да кажа напролет , защото моето дръвче за първа година ще зимува навън, макар че е купено преди 3 - 4 години. досега не разполагах с място, където да правя експериментите си. сега обаче не е така. макар че ми се налага да започвам от нула, смятам да опитам да отглеждам по - капризни растения - дори и дървета .

от малкия си опит досега се убедих, че почти няма невъзможни неща , а правилото " на светло, топло и с добра въздушна влажност" далеч не важи за всичко. не е вярно, че топлолюбивите растения искат на всяка цена оранжерия ... и още много други изводи успях да направя от опит. важно е да поискаш , да търсиш начин и да не се отказваш при първия неуспех .
с твърдоглавие успях да се преборя дори с някои мои страхове спрямо растения , от които изпитвах ужас.

споделих и една идея с Майки, но той така и не каза нито "да", нито "не" . идеята е твърде амбициозна, но не и невъзможна . а между нас има хора с много познания /аз не съм от тях, но мога да компенсирам с упоритост :D / .

възможно е много хора да ми се присмеят , но аз смятам да опитам не само с маслина .
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот cvetar » 09 Ное 2009, 19:11

DarinaN написа:вероятно ще се повторя - мисля че съм виждала маслинови дръвчета по южното черноморие . може би това са "гръцките" маслинови дръвчета, за които говори Цветар . за тях съм чувала, че не издържат на нашите зими - не твърдя, че е така .
а следва ли да бъдем ограничени от "южното черноморие" ? следва ли да отглеждаме видове, които могат да виреят само на определени места ? не е ли по - добре да потърсим начин да приспособим растителни видове към нашия климат ?

Натрупаният опит от петричани дава основание за действие на хората - аз затова и обърнах внимание.А като имаме предвид,че маслината плододава след доста време,все пак това са сигурни данни,за да почне човек.Иначе за други райони - трябва да се пробва,но пак ще минат години,докато се види,че дръвчетата не загиват през зимата.То затова са и ентусиастите ...
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1451
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот zamakat » 09 Ное 2009, 23:50

Не знам за какво говорите, ама чакайте да ви кажа за моя опит , относно маслиновите дръвчета, нищо че е по южното черноморие.Значи преди двайсетина години като си купихме мястото -едно от първите неща които си купих беше маслинка която продаваха на пазара.Но в онез години едва ли е имало кой знае какви сортове и много ме съмнява че тази маслинка е била от семка сяхме я и тогава кой ти е разбиралнещо от градинарство маслинката си беше изоставена на грижите на господ. С годините остана на сянка и спря да расте и аз преди 5-6 години се сещам ,че трябва да имам някъде из градината маслинка и аз дори не знам какво става с нея отивам да я търся -тя -жива все още но голяма колкото до коляно , само толкова пораснала за 15 години. хващаме се и я местим на слънце-преболедува изкриви се тръгна наново но е жива и не се предава -яко растение.За студоустойчивостта въобще грижа нямам дори и не мулчирам. ,не като другите екзотики ,с които експериментирам дали издържат нашия климат и дето трябва да пакетираме цялата градина изглежда като произведение на Христо Явашев :)
Прочетох или някой ми каза, че семеначетата маслинки плододават след100 години :) и се отчаях и наскоро си купих от гръцка фирма маслинка- малко дръвче с цвят по нея- този път попрочетох и я сяхме по изискванията- изкопахме дупка и подготвихме специална почва какво слагахме не помня точно ,но знам че счукахме мрамор на прах и ситни парченца и сложихме в почвата и отгоре също наръсихме- маслината обичала такива да са почвите .При нас в Сарафово се оказа че и други хора гледат маслини и то къде преди мен ама кой да знае-всеки ти казва по някое мнение сега пък ми казаха че като е една маслинката и няма как да се опрашва и не плододава.Някой каза ,че в Гърция ги сеели на редове-на няколко реда женски един ред мъжки - тази информация не съм проверила може и да е глупост.Комшийската маслина е вече над човешки бой.Новата ми маслинка е при мен вече 2 години.Първата година макарче я сях с цвят плод не можа да върже.Зимуването не обсъждам. На следващото лято се постарах, подхранвах и пак цъхна , но отново не върза ,цветовете окапват повечето някои завързаха малки зелени топченца, които и те постепенно окапаха.След като направихме поливната система взе бързо да расте и удвои височината си вече е висока ок.1.80
От старата маслинка успях да извадя една издънка и я разсадих уж се хвана, но лятото изсъхна и изчезна ,помислих,че умря, но неее -маслинка не умира лесно- сега пак е покарала и вече е 10-тина см над земята.Сега вече маслинките ми са три и комшийската-4 .Дали ще могат да се опрашват, засега само гръцката цъфти ,.нскоро разбрах, че в друг съседен двор също има маслина ,човека е шофьор ипътува цял живот с тексимите и си е купил от Гърция или Турция маслина, по години е сигурно над 15 години и едва тази година е вързало 3 маслини.А иначе е вече голямо дърво ,най-голямото ,което за сега съм виждала.
И тъй като вече у нас интереса ни към това дръвче е събуден ,не като в началото- очите ни взеха да забелязват и ушите да чуват всичко свързано с маслинката - забелязахме ,че в нашите ниви наоколо също има маслинови плантации.
Според мен маслинатаспокойно може да вирее в цяла южна България, не само по черноморието и в петричко.
Ето още една статия


http://garden.zamakat.com/index/p_gradi ... t_i_u_nas/
Аватар
zamakat
Експерт
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Ное 2008, 21:39

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот cvetar » 18 Ное 2009, 19:00

DarinaN написа: ...а следва ли да бъдем ограничени от "южното черноморие" ? следва ли да отглеждаме видове, които могат да виреят само на определени места ? не е ли по - добре да потърсим начин да приспособим растителни видове към нашия климат ? ...

В днешния брой на в-к "Новините днес" пишат за засаждане на 3 частни имота от по 3 декара всеки край Кърджали,Крумовград и в Източните Родопи.Екпериментът е на стойност 440 000 лв и е с ръководител проф.Василев от колежа по земеделие в Пловдив.Маслинените фиданки ще се доставят от разсадник на фамилията Браниотис във Верия,Гърция - поръчани са в Испания,произведени са в Италия,адаптирани са в Гърция...за да издържат на нашите климатични условия.Една овошка е с цена от 2 до 4.4 евро,а за създаване на масив от 1 декар се влагат около 2000 лева.Очакванията са за добив от 2 т маслини от декар.Ако тези първи експерименти са успешни,догодина предстоят по-големи насаждения.Този испански сорт е устойчив на ниски температури до - 20 градуса.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1451
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот DarinaN » 18 Ное 2009, 20:58

" ...адаптирани са в Гърция...за да издържат на нашите климатични условия..."
само че ние не сме Гърция - нещо се губи връзката в изречението.
да, вече затръбиха и по телевизията.

само едно не разбирам - що за начин на мислене е нужен, за да чакаш някой да успее или да се провали, за да решиш какво да правиш ?
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот cvetar » 18 Ное 2009, 21:15

DarinaN написа:само едно не разбирам - що за начин на мислене е нужен, за да чакаш някой да успее или да се провали, за да решиш какво да правиш ?

Този начин на мислене е съвсем логичен в едно общество,управлявано от пари - опитът ще покаже дали ще се развият насажденията,тогава и хората,като видят,че има печалба от подобна дейност - ще вложат капитали и ще произвеждат маслини от свои нови насаждения...Ако обаче опитите са неуспешни,ти би ли си вложила парите в подобно начинание ? Или само подмъркваш тук ... :-p :-p
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1451
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот dalya » 19 Ное 2009, 00:22

хубаво е че пробват и събират опит
икономическата обосновка не търпи нито мании , нито емоционални потропвания с краче-"искам пък";
иначе за южна българия съм абсолютно сигурна че няма да има никакви проблеми да се отглеждат маслини
в северна българия също съм виждала маслини , зимуват си успешно , дори в някои разсадници край и около павликени са насадени в огромни качета /т.е. не измръзват и извън насаждане в почвата/
та така , желая им успех и освен да разкрасят и да спечелят!:)

лично на мен маслиновото дърво винаги ми навява мисли за юг , за прашни пътища и за нещо любимо :-p
Като ще взема да се пробвам?! :da
Аватар
dalya
Малко цвете
 
Мнения: 12
Регистриран на: 28 Сеп 2009, 22:30

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот DarinaN » 19 Ное 2009, 09:52

cvetar написа:
DarinaN написа:само едно не разбирам - що за начин на мислене е нужен, за да чакаш някой да успее или да се провали, за да решиш какво да правиш ?

Този начин на мислене е съвсем логичен в едно общество,управлявано от пари - опитът ще покаже дали ще се развият насажденията,тогава и хората,като видят,че има печалба от подобна дейност - ще вложат капитали и ще произвеждат маслини от свои нови насаждения...Ако обаче опитите са неуспешни,ти би ли си вложила парите в подобно начинание ? Или само подмъркваш тук ... :-p :-p


аз вече го правя . парите далеч не са всичко. и пример не ми е нужен. нито време някой да си отгледа маслините
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

Мнениеот DarinaN » 19 Май 2010, 15:29

[url][URL=http://darinaivanova.snimka.bg/experiment/2010.501796.18759350]Изображение[/url]/url]

"Този начин на мислене е съвсем логичен в едно общество,управлявано от пари - опитът ще покаже дали ще се развият насажденията,тогава и хората,като видят,че има печалба от подобна дейност - ще вложат капитали и ще произвеждат маслини от свои нови насаждения...Ако обаче опитите са неуспешни,ти би ли си вложила парите в подобно начинание ? Или само подмъркваш тук ... " - това написа цветар.

а снимката в началото е отговор на въпросното "подмъркване", за което споменава в поста си. ако съм прикачила снимката успешно на заден план можете да видите цъфнали божури и сами да прецените кога е правена. моята маслина оцеля на открито и без защита при минус 20 градуса. за мене въпроса дали в Бг вирее малина е излишен. дали ще плододава не мога да кажа . на мене ми стига, че я имам в градината си
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Следваща


Подобни теми


Назад към ДЪРВЕТА И ОВОШКИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron