Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Слонско око

20.00 лева
от Румяна Горанова

ЧЕРИМОЯ

ЧЕРИМОЯ

Мнениеот Ордонез » 13 Апр 2011, 20:58

ЧЕРИМОЯ

Изображение
В последно време в Европата се внасят много интересни тропчески плодове. Аз лично успях да купя и да опитам плодовете на черимоя. Макар тя се появява рядко на рафтовете, но благодарение на нейния добър вкус черимоята ще заеме постоянно място в магазините. Черимоя е най-използвано търговско наименование на плода на дървото – (Annona cherimola), което расте в долината на Андите на височина 1500 м над морското равнище от Колумбия до Перу. То издържа на температура и в по-долни места, затова можете да намерите черимоя в многото топли области по света, в Израел и Южна Испания. Към този род се отнасят около 120 вида. Черимоята има зелено-кафява матирана кожа. Повърхността й е грапава, изглежда все едно че сте оставили следи от пръсти след натискане. Понякога повърхността му напомня на дървен покрив. Неузрелите твърди плодове можете да оставите на стайна температура за да станат меки. Вътрешността на плода е кремава, вкусът прилича на банан с ананас и има около 10 – 20 черни семена с големината на фасул, които са смъртелно отровни. Вътрешността се консумира предимно в суров вид. Семената можем да засадим и отгледаме в дома или топла оранжерия. Периода на кълняемост е различен, обикновено той е 3 седмици. Температурата за кълняемостта на семената трябва да бъде около 27 C°. Малките дръвчета пораснали от семена са розови на цвят. Обаче после те придобиват по-тъмна, зелена окраска, листата им са с дължина около 10–15 см придобиват яйцевидна форма и се покриват с пух, а от обратната страна отчетливо се появяват жилки. През зимата листата частично опадат. При повреда те имат особен мирис. На местата където листата са опадали порастват нови клонки. Всичките видове от семейство аннонови имат нужда от много светлина и най-важно правилно зимуване, което е доста спорен въпрос за градинари-любители. През зимата аз оставям аноната в помещение с температура 10–15C°. През зимата може да опитате да отгледате няколко отделни растения при стайна температура и да определите къде аноната ще цъфне най-рано. Обичайно аноната цъфти на 3–5 година. Преди цъфтежа тя изглежда като увяхнала и по-голямата част на листата опадат. Тя цъфти с жълтеникави цветя, които се появяват на местата на опадалите листа или едновременно с младите листа. За опрашването са необходими 2 растения, които могат да се опрашват и ръчно. Плодовете узряват в продължение на 5–7 месеца. Не позволявайте върхът да ви заблуди, който винаги изглежда увяхнал. Непродължителната засуха няма да повреди на растението, но то трябва да се полива и през зимата. Изображение Изображение
Сега малко инфо от института Пардю....
Семената и , ако се съхраняват на сухо остават жизненосподобни до 2-3 години.
Семената първо киснем във вода до 4 дни и тези които потънат за това време се използват а тези които плуват горе се изхвърлят.Семената се садят в лека песъчлива почва примесена с торф, покриват се с 2-3 см почва и се съхраняват в оранжерия. Ще покълнат от 3 до 5 седмици и когато станат на височина около 10 см се пресаждат в саксии. Резниците от стари клонки на здрави дървета се вкоренени в съдове с пясък на топло за 28-30 дни.
Черимоята се развива най добре в субтропичен към умерен климат. В равнинните тропици загива бързо поради обилните дъждове. Не понася прекалената влажност. Въпреки че се среща в Колумбия и Еквадор то тя там расте от 1500 до 2500м н.в. Подходящите температури лятото за нея са в диапазон 20 - 27 С, а зимата не са проблем колебливи температури. При - 5 С измръзва наземната част на растението, но в Испания в планината Сиера Невада , където е пренесено много отдавна понася и температури до -9 С без сериозни щети. Предпочита се защита от силни ветрове които пречат на опрашването и. Сухата среда е благоприятна за нея. Размножаване то чрез семена постепенно отстъпва на вегетативното, защото размножаването по вегетативен начин има това предимство, че качествата на сорта (майчиното растение) се запазват. При него новото растение се получава от пъпка на майчиното растение, без да се повлияе от друго растение. Чрез вегетативно размножаване се запазват качествата на сортовете на овощните растения, които, ако се размножават чрез семенен начин, биха изчезнали. Така се запазва голямото сортово богатство. Вегетативното размножаване дава възможност ценни сортове да се размножават по целия свят, където има условия за отглеждането им.
И накрая най важното което трябва да се знае........
Проблем при черимоите е неспособността за естествено опрашване защото мъжките и женските части на всеки цвят не узряват едновременно. Малко насекоми посещават цветовете. Ето защо е много желателно да се опрашват ръчно и това трябва да се прави в периода от 6-8 часа, когато близалцата са бели и лепкави. В Чили беше открито, че в първите отворили се цветове поленовите зрънца имат скорбяла, докато цветовете, които се отварят по-късно имат по-изобилен полен, без скорбялови зърна и поленът се развива лесно. Частично отворените цветове се събират следобед и се пазят в хартиена торба през нощта. На следващата сутрин падналият полен заедно с мокра хартия се слага в стъклено шишенце и се пренася с четка върху приемните близалца. Обикновено само няколко от цветовете върху едно растение се опрашват всеки път, операцията се повтаря на всеки 4 или 5 дни с цел да се удължи сезонът на опрашването при черимоите. Поленът на Черимоята не е достатъчен. Плодовете от ръчното опрашване ще бъдат по-добри по форма и размер.
Остава от тук нататък да споделяме впечатленията си от разтежа и въобще от развитието на растението, аз лично смятам да я размножа и така по лесно ще си експериментираме на воля най вече кога ще замръзне. на който не му стига тази информация да посети този сайт.http://cherimoya.orconhosting.net.nz/600x800.html . Успех
Аватар
Ордонез
Малко цвете
 
Мнения: 36
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 21:44

Re: ЧЕРИМОЯ

Мнениеот DarinaN » 15 Апр 2011, 12:17

много сложно било опрашването ? а дали става с пчелен прашец или трябва да си е само от растението ?
май е време моите да ги пикирам , че доста са напреднали
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив


Назад към ЕКЗОТИЧНИ РАСТЕНИЯ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron