Страница 1 от 1

Билки и подправки - в градината и на балкона

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 11:10
от Phanagoria632
Не видях да има такава тема, а според мен не е за пренебрегване. Забелязала съм, че много хора си отглеждат по балконите (тези с дворове е ясно - няма двор без билка и подправка в него). Аз съм от тези с балконите. Към момента имам чубрица, мента, див и нормален джоджен, и дивисил. Лошото е, че незнам много за отглеждането им. Това което се чудя към настоящия момент е дали като орежа ментата и джоджените те ще покарат за втора беритба. Доста са ми нацъфтяли и това, което знам за ментата а предполагам, че важи и за джоджена е, че се берат и листата, и стъблата, и цветовете. Ако някой има информация по въпросът ще се радвам да я сподели.

Re: Билки и подправки - в градината и на балкона

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 17:45
от cvetar
И ментата, и джодженът ще покарат след орязване.След орязването ги поливаш и ги наторяваш...и сама ще видиш резултата - нови издънки от коренището.И при това ще са повече от досегашните.

Re: Билки и подправки - в градината и на балкона

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 20:45
от Phanagoria632
УРаа :da :da :da
А на чубрицата ако подкастря връхчетата? Ще се разклони ли? Имам цяло съндъче самонасяло се от миналата година.

Re: Билки и подправки - в градината и на балкона

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 20:53
от cvetar
Phanagoria632 написа:УРаа :da :da :da
А на чубрицата ако подкастря връхчетата? Ще се разклони ли? Имам цяло съндъче самонасяло се от миналата година.

Аааа,тоз път не позна... :) Тя е едногодишна и толкова може - сееш , расте до цъфтежа си ...и обираш и сушиш.Ако имаш предвид да я кастриш през периода докато цъфне - може да си късаш отделни клончета, но ще закъснее с цъфтежа си.А нали точно това се чака от нея - да се обере и изсуши като цъфне,щото тогава именно е най - ароматна.

Re: Билки и подправки - в градината и на балкона

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 09:07
от Phanagoria632
Да разбирам ли че тези които са едногодишни не се подкастрят и берат докато не станат готови, а многогодишните береш и те отново израстват и пак береш ... колкото пъти успееш на сезон?
Също така събирам информация за размножаването на лавандулата. До момента за нея разбрах че става от семена и от резник. Семенния начин е от опит и е свързан с много чакане. за това се насочвам към резничен метод. За него обаче не ми е ясно коя част се взима, как се обработва и други възникнали въпроси за които в момента не се сещам. Някъде четох че се взима цъфтял резник на есен и се съхранява в пясък до пролетта, но да си призная много дъндуркане и място изисква. С първото ще се справя , но не разполагам с достатъчно място , по - точно подходящо място.
Случайно някой да има идея за някакъв метод по подходящ за апартаментски условия? Дали принципа на мушкатото ще стане?