Switch to full style
раздел лиановидни
Добави отговор

Кивано (Cucumis metuliferus)

22 Апр 2009, 14:47

Днес ми подариха 4 малки разсадчета на Кивано, щерката ги посади и да видим какво ще се получи.

Изображение

Кивано /Африканска рогата краставица/
Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците (Cucumis sativus) и пъпешите (Cucumis melo). В диво състояние расте в покрайнините на пустинята Калахари в Африка. Все още се отглежда сравнително рядко, но придобива все по-голяма популярност. Причина за това са атрактивните и с интересен вкус плодове. Те са с размер на човешка длан и са покрити с множество шипове, които са доста твърди и бодливи. Консумират се зрелите плодове и по-точно намиращата се във вътрешността им желеподобната, зеленикава маса обвиваща множеството семена. Вкусът е освежаващ - нещо средно между краставица и лимон. Не е нещо превъзходно, но наистина е приятен. Основен недостатък са множеството семена, които развалят усещането. Растението е подобно на това на краставиците. Отглежда се като тях, но киваното се нуждае от по-дълъг вегетационен период и затова семената се засяват рано - няколко дни преди последните възможни слани за района. Още по добре е, ако предварително се произведе разсад, като семената се засеят 3-4 седмици преди последните възможни слани. Растенията се разсаждат след отминаването на тази опасност. Разсадният метод е за предпочитане, защото по този начин се получава по-голям добив, а и се избягва опасността от изгниване на семената, ако се засеят в не достатъчно топла почва. Родовитостта е много добра. Киваното се бере когато стане оранжево. Съхраняемостта му при стайни условия е отлична.

Re: Кивано (Cucumis metuliferus)

22 Апр 2009, 14:53

То е едногодишно тревисто растение с дълги катерливи стъбла, които се прикрепват с мустаци. Определено най-интересната част от растението са неговите плодове, които имат изключително интересна форма. Със своя външен вид те са атрактивни, както когато са зелени, така и при придобиване на типичната жълто-оранжева багра. Плодовете на Киваното се използват основно като декоративни. Това се дължи не само на интересния външен вид, но и на способността на плодовете да се съхраняват 3-4 месеца при температури 20 - 25°С. Плодовете също така могат да бъдат консумирани в прясно състояние - обелени и поръсени със захар, като гарнитура към месни ястия или като се изстиска от тях сок, който допълнително се подслажда.

Re: Кивано (Cucumis metuliferus)

22 Апр 2009, 16:38

Щом ги е сяла щерката,нямаш ядове... :P
Добави отговор