09 Май 2009, 23:27
Strict написа:Всъщност тази лиана е декоративен боб.
Лесен за отглеждане без претенции за особеностти на почвата
иска постоянно поливане и шарена сянка.
Размножава се със семена и резници които се вкореняват за около десетина дни
но през лятото при температура над 20 градуса.
Цъфти от края на пролетта до късна есен.
здрасти имаш ли някое семенце че направо се влюбих
10 Май 2009, 20:49
Освен декоративната версия на вигната, има зеленчукова такава. Ще трябва да поровя за латинското име на видовете. Едната вигна е позната под името аспержов боб, консумира се зелена като зелен боб, шушулките са много дълги - достигат до 60 см. Има и още една вигна, която се отглежда за зрял боб и в миналото е била доста разпространена под името папуда. Бобът е малко безвкусен сам по себе си и трябва като лещата да се готви с доста подправки и съпътстващи зеленчуци. Увира бързо, без да се разварява, което го прави подходящ за салати. Смята се за най-лесносмилаемата бобова култура, в сравнение с всички останали. Познат е в Санданско и Петричко, където и днес се отглежда и използва за храна. Доста по-топлолюбив е от останалите бобови и в Софийско дава слаба реколта поради по-късата вегетация.