Страница 1 от 1

Мурая - Murraya

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 13:06
от Gradinar
Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да отглежда мурая. Само императорът е да се радва на красивото растение с нежни и ароматни белоснежни цветове. Придворният етикет го е задължавал да вдъхва аромата им, за да има бистър ум и да достигне дълголетие. Пак само на избрани е било разрешено да вкусват дребните, но много целебни плодчета на растението за укрепване на организма и отдалечаване на старостта.Мураята е близка роднина на лимона. Произхожда от планинските тропически области на Югоизточна Азия и Полинезия. В домашни условия се отглежда много лесно, но все пак не бива да я лишавате от нито една от радостите на живота, ако искате да дочакате цветове и плодове. Обича умерените температури (през зимата не по-ниски от 16 градуса) и обилна светлина, но без пряко слънчево огряване. Тъй като няма определен сезон на покой, тя расте, цъфти и плодоноси през цялата година.

Местоположение: топлолюбиво растение. През зимата температурата не бива да пада под 15 градуса. Нужна е добра осветеност, но без преки слънчеви лъчи, тъй като те могат да предизвикат прегаряне или изсъхване на листата. Затова най-оптималното място за мураята е източният или западният прозорец. През лятото е добре растението да се изнесе на свеж въздух. През зимата е нужно доосветяване , но ако това е невъзможно, тя трябва да се сложи на най-светлото място, далеч от отоплителни уреди.
Цъфтеж и плододаване: още на втората година младите растения зацъфтяват. Започват да образуват плодове в съвсем ранна възраст, но първоначално се препоръчва да се отстраняват образуващите се плодчета, за да може растението да укрепне. Цъфти продължително време – от началото на пролетта до късна есен. Цветовете са малки, бели, събрани в края на клончетата, много ароматни. След цъфтежа на растението започват да се появявяват малките кръгли червени плодчета. За да се образуват, не е необходимо опрашване, те растат и зреят около 4 месеца. Храстчето може едновременно да цъфти, да завързва плодове, които се задържат доста дълго на растението.
Плодовете на мураята съдържат много витамини и имат тонизиращи свойства – повишава жизнения тонус, премахва умората, понижава кръвното налягане.

Поливане и подхранване: полива се умерено. В периода на интензивен растеж - от пролетта до есента – се подхранва с комплексни минерални торове, несъдържащи хлор. Торенето е най-добре да се извършва вечер, като почвата трябва да бъде влажна. Растението не обича прекалената влага, затова се нуждае от много добър дренаж – около 1/3 от саксията. За да се повиши влажността на въздуха, е добре листата на мураята да се пръскат или самото растение да се постави върху подложка с влажен мъх.

Пресаждане: мураята се пресажда всяка година през пролетта в смес, състояща се от листовка, пясък, градинска почва. Новата саксия трябва да бъде съвсем малко по-голяма от предишната. Растението се пресажда, без да се разбутват корените, към стария почвен субстрат се прибавя новият.

Размножаване: със семена и ли резници. най-добре е всички семена да се посеят скоро след събирането им, защото с времето кълняемостта им намалява. Посаждат се в съд с пясък или листовка при температура 22-25 градуса. Покълват след 10-15 дни. Ако се вкореняват резници, те трябва да бъдат полувдървени и да се вкоренят под буркан в пясък, торф, перлит или във вода. Вкореняват се след 2-3 седмици.

Снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Re: Мурая - Murraya

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 18:02
от naska50
Ех, откога въздишам по това красиво цвете.....няма ли кой да се смили :l