Дари, надявам се този материал да ти е от полза.
Този плод, познат като loquat от английски или nispero на испански(
японска мушмула). Към loquat спадат около 2000 вида плодове с различна форма, големина и вкус. Мек оранжев плод с обикновено от три до пет бадемово-големи семена е японската мушмула. Родом е от Азия- Китай. През 18-ти век е внесен в Европа така също и на Канарските острови но се развива в Мексико и Съединените щати, както и Централна и Южна Америка.
Това декоративно растение може да се хапва в суров,или варен вид, може да се консумират с и без шушулките. Особено ароматен е на вкус. Ползва се най-вече в плодови салати, торти, като желе и за направа на сладка(конфитюри), кремове. Семената му натрошени се използват като подправка. В допълнение, можете да бъде заместник на печеното кафе. Плодовете на японската мушмула съдържат много калий и витамин
А имат диуретично действие.
Лесно се захваща от семена, обича умерена слънчева температура, поливане по график-умерено.
Ако климатът е прекалено топъл и влажен дървото се отглежда, като декоративно и не дава плод. Поради плитко-кореновата система на loquat, трябва да се внимава при механична обработка, за да не се повредят корените. Когато се налага присаждане е желателно това да стане през есента. Растението е изключително чувствително към почва със солено съдържание. Почвени изменения, като компост са от полза за него. Торенето на Loquats е добре да е редовно с леки приложения на азотни торове. Ако се прекали с азотното торене цъфтежа ще се намали.