Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

студоустойчив жълтоцъфтящ кактус за цъфтящ в друг цвят

Няма цена
от Bentan

Продавам увивно цветето -Мукуна пруриенс

Няма цена
от Riguha

Продавам Бенджамин (фикус Бенджамин Midnight Lady)

70.00 лева
от stdarvingov

ТЕМЕНУЖКИ РАЗСАД

0.30 лева
от ФАНКА И. ВЪЧКОВА

Теменужки Трикси - три цвята в една саксия

2.00 лева
от Светличка

Теменужки с голям цвят ( Viola Evo Big)

1.00 лева
от Светличка

Продавам корени МАЛИНИ Херитидж

15.00 лева
от attanasov

Стайна юка

95.00 лева
от Русев

Продавам 2 броя саксии Бенджамин

40.00 лева
от hindalova

Продавам еделвайс в саксия

10.00 лева
от Даниела123

Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот Pavlina Nikolova » 24 Мар 2009, 14:42

Днес пристигнаха семената от еделвайс, които си бях поръчала от Salvia. :-p
Мога да кажа, че по-дребни семена не съм виждала! :? Не вярвам и да видя някога ... На дължина са 1-2 мм, а на ширина - най-големите около 1 мм, а по-малките: по-малко. :) Не мога да обесня добре, но са 2-3 пъти по-малки от семенцата на хвърчащите бели пухчета, ако не и по-малки ... Както и да е ... :D Наистина много ме впечатлиха!!!

И сега - ще направя опит да ги отгледам. Тук ще описвам етапите и това, което съм постигнала или не съм. :) Жалко, че не знам за колко време покълват и поникват ... Доколкото разбирам от опаковката - май е повече от месец, но може и да греша, така че ще потърся информация. Който може - нека помага, моля! А аз добре че имам малко горска почва, малко купена и пясък, така че ще им направя добра смеска.
Пожелайте ми успех!!! :D

Ето и малко информация за този планински аристократ :-D и владетел от други сайтове:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 0%B9%D1%81
Еделвайс (на латински Leontopodium - "Лъвска лапа") е род многогодишни тревисти растения от семейство Сложноцветни. Над 30 вида защитени високопланински растения. Срещат се в Европа и Югозападна Азия. В България расте само един вид в Пирин и Стара планина. Изображението на растението е емблема на Българския туристически съюз (БТС). Стъблото на цветето е високо до 20 см, туфесто и покрито с власинки. Листата са силно стеснени, прикрепени са към стъблото без дръжки и са покрити с бели копринени власинки. Долните листа са по-големи, а нагоре постепенно намаляват.
Еделвайсът расте по недостижими места във високопланинските райони.По света има повече от двадесет вида еделвайс,като в Европа се срещат само два.Най-рядките видове по света са от Еверест и от Хималайте.Изложен е на силно прегряване от слънчевите лъчи. Власинковите клетки задържат въздух, наситен с водни пари и така се намалява изпарението от листата. От другата страна, власинковата покривка действа като "слънчобран" - намалява поглъщането на слънчевата топлина. Еделвайсът цъфти през юни-юли. Цветовете му приличат на звездичка с около 10-12 листенца, наредени в кръг. Това не са цветни, а стъблести листа. Ако се разгледат под микроскоп или лупа, ще се забележи, че са покрити със сребристи власинки (трихоми), които са така усукани и сплетени, че маскират зеления цвят на листата. Тези власинки са мъртви клетки с въздушни клетъчни празнини и когато светлината се отразява от тях, изглеждат сребристобели. Еделвайсът се изсушава и използва за украса, тъй като запазва красотата си дълго време. Може да се отглежда в саксии.Расте върху варовити почви. Пчелите го обичат заради медоносните цветове, макар че го намират рядко. Поради безразборното бране има опасност еделвайсът да изчезне от нашите планини, затова късането му е забранено със закон и растението е включено в "Червената книга на България". Цветовете на еделвайса се използват в медицината за приготвяне на лекарства против болести на белите дробове, сърцето и др. B Стара Планина специално за опазването му е създаден резерват "Козя стена".

http://www.troyan-bg.com/page.php?page=edel
Еделвайс
Латинско име: Leontopodium alpinum. Еделвайсът е многогодишно растение, Растението може да се намери по високопланинските части на Европа, Азия и Южна Америка. В България също се среща в Стара Планина. Спецялно за опазването му е създаден резерват `Козя стена`. Растението е дълго около 15 см с бели листа и малки жълти главички на цветовете, около които има сребърни прицветници. В България вида е защитен и е включен в Червената книга със застрашени видове.

http://www.visitcentralbalkan.net/index ... 1&c=8&o=26
Еделвайс (Leontopodium alpinum)
Многогодишно тревисто растение, високо до 6 см, гъсто покрито с бели власинки. Цъфти от юни до август. Разпространено в планините на Балканския полуостров и Пиринеите, Алпите, Апенините, Карпатите. Обитава тревисти и каменливи места. В парка видът е сравнително жизнен и показва тенденция на разширяване на популацията си. В резерват “Соколна” се намира находището му, разположено на най-малка надморска височина в света. Застрашено от събирането на цветовете от туристи, като символ на планината. Видът е защитен и включен в Червената книга на България.


Височината очевидно се различава при естествените местообитания и при култивираното растение, отглеждано в непланински условия. Но това е нормално - в планините е по-студено, духат ветрове и т. н., съответно растенията са по-ниски и с повече защитни власинки - пухести и красиви.
Нека видим какво ще излезе от моето начинание. Въодушевена съм и се надявам да не остана разочарована ...

Ето и малко снимки на познатият на всички ни ЕДЕЛВАЙС:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Май се поувлякох, но се надявам тази година да покажа снимки и на поне един собствен еделвайс! :-vv
Последна промяна Pavlina Nikolova на 25 Мар 2009, 00:38, променена общо 3 пъти
Аватар
Pavlina Nikolova
Напредващи
 
Мнения: 421
Регистриран на: 23 Фев 2009, 19:06
Местоположение: Добрич-Русе-София

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Планинска лъвска лапа)

Мнениеот Pavlina Nikolova » 24 Мар 2009, 14:49

Говорих със Salvia преди малко, тя ми каза, че не се гледат трудно и че нейният разсад вече е избил. :-vv Посъветва ме засега да ги гледам на топло, а не на терасата и да сложа стъкло върху сандъчето. След като изникнат да го махна.
Явно трябва да ги изкарам навън, след като изникнат и се постопли още малко. Е - това е засега. Щом ги посадя ще докладвам. :D
Аватар
Pavlina Nikolova
Напредващи
 
Мнения: 421
Регистриран на: 23 Фев 2009, 19:06
Местоположение: Добрич-Русе-София

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот tancheto86 » 24 Мар 2009, 15:29

Желая ти многооо успех.
Дано се справиш с Еделвайса.
А от къде ги купи?
Животът е тъкъв,какъвто си го направиш!
Аватар
tancheto86
Средно цветенце
 
Мнения: 181
Регистриран на: 13 Мар 2009, 10:47
Местоположение: Елхово

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот Pavlina Nikolova » 24 Мар 2009, 15:35

Благодаря много! :-vv
Поръчах си ги. Нашата съфорумка Salvia беше пуснала обява в "Продавалника". За съжаление й беше останало само едно пакетче. Не знам кога ще има отново, но съм убедена, че тези семена ги има и на друго място. :D
Аватар
Pavlina Nikolova
Напредващи
 
Мнения: 421
Регистриран на: 23 Фев 2009, 19:06
Местоположение: Добрич-Русе-София

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот tancheto86 » 01 Апр 2009, 18:00

Днес в една агроаптека имаше семена на Еделвайс,пакетчетата бяха по левче,но незнам зашо не се реших да си взема.
Животът е тъкъв,какъвто си го направиш!
Аватар
tancheto86
Средно цветенце
 
Мнения: 181
Регистриран на: 13 Мар 2009, 10:47
Местоположение: Елхово

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот MEGGI » 02 Апр 2009, 21:04

ейтака за идеята,посях миналата седмица семена от еделвайса ми,които бях събрала през миналото лято.Инък растението ми расте и ще ме радва и тази година с цвят :f
започва новия сезон на ''искам това цвете''Изображение
Аватар
MEGGI
Напредващи
 
Мнения: 36
Регистриран на: 14 Яну 2009, 21:25
Местоположение: пред компа-пазарджик

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот Pavlina Nikolova » 04 Апр 2009, 15:50

Днес най-накрая посадих семената си от еделвайс. :da Трябваше по-рано. :l Преброих до 100 в пакетчето, но имаше още непреброени семенца. :? Направих им и снимки със семена от пипер, за да се онагледи размерът им. Ще ви ги покажа скоро.
Сях ги в купена почвено-торна смес, пясък, горска почва и малко билки от чайовете, които съм варила. А - също няколко обелки от варени картофи. :)
Полях преди да ги сложа. След това затрупах със сравнително тътнък слой и отново полях. Бяха ми казали, че трябва да се сложи стъкло и да следя постоянно да е мокро, но тъй като нямам, покрих с полиетиленови торбички. Бързо се запотиха.
Навън вече е топло и мисля да ги оставя там. Евентуално може да ги прибирам вечер, но ще видя. Зависи.
Днес, след като ги засадих, ги бях оставила да поседят първо малко на слънце и тогава ги покрих.

tancheto86 написа:Днес в една агроаптека имаше семена на Еделвайс,пакетчетата бяха по левче,но незнам зашо не се реших да си взема.


Ммм, нищо. Щом не си се решила, явно не е моментът сега. :D

Меги, като гледам подписа ти (а и темата за венерината мухоловка) и това, че имаш еделвайс - виждам, че си падаме по сходен тип растения. :-vv :da :da1
Би ли споделила как се грижиш за еделвайса си, за да се развива добре, моля те? А зимата? Надявам се моите семена да изникнат, а и след това да съумея да опазя растенията, така че ще се радвам да споделиш своя успешен опит. А и семена си успяла да събереш. Кога цъфтя? Как се опраши? Ти готово растение ли си купи?
Извинявам се за многото въпроси :D и предварително благодаря! :f

Ще се радвам да споделиш, когато изникнат. Стискам палци това да се случи скоро.

П. С. Една съфорумка, която е сяла семена от еделвайс преди, ми каза, че нейните са поникнали след 20 дни.
Аватар
Pavlina Nikolova
Напредващи
 
Мнения: 421
Регистриран на: 23 Фев 2009, 19:06
Местоположение: Добрич-Русе-София

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот Charodeika » 04 Апр 2009, 18:58

Миналото лято сях еделвайс ,поникна за месец ,но малкия разбойник с племенницата обърнаха саксийките и не стана нищо повече от тях ,тази година посях едно пакетче от геясем ,но още нищо не е поникнало ,днес сях друго пакетче ,от Швейцария ,да видим ,кои семена ще са по успешни :D
ето миналогодишните как изглеждаха :D
Изображение
Изображение
Щом затвориш очи,аз ще дойда в съня ти,с нежни кротки коси и с крилете на истинска фея.Тиха песен в нощта сред листата от клен ще запея..И ще бъдем деца и ще бродим в мечти през сияйни златисти пътеки,а когато отвориш очи,аз ще бъда прозрачна сълза ....
Аватар
Charodeika
Напредващи
 
Мнения: 164
Регистриран на: 16 Яну 2009, 18:31
Местоположение: На края на света !

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот MEGGI » 05 Апр 2009, 20:42

мойта приятелка ми описва вкуса ми към цвтята като малко ''шантав''.наред с мухоловки,папрати и расни блатни треви -сцирпус,юнкус,и род други за които тя ''няма място на цвтарникът си''-шегувам се :)
моят го имам от миналата пролет.купешки е.преди него един уморих в забрава на стълбището.просто е трябвало да го оставя или на вън или на хладно но ДА МУ ПОДАВАМ МАЛКО ВОДИЧКА.с този който вече е доста пораснал нямах проблеми.оставих го в остъклението ни,без особени обгрижвания.лятото е на открита тераса,поливам доста защото бързо изсъхва и повяхва,но се свестява бързичко :-vv
семенцата съм събрала от красивият му цвят.надявам се да стават за захващане де. :-v .
p.s. в близкия разсадник ги оставиха миналата година навън зяла зима,и лято.
започва новия сезон на ''искам това цвете''Изображение
Аватар
MEGGI
Напредващи
 
Мнения: 36
Регистриран на: 14 Яну 2009, 21:25
Местоположение: пред компа-пазарджик

Re: Еделвайс - Leontopodium alpinum (Високоланинска лъвска лапа)

Мнениеот Pavlina Nikolova » 07 Апр 2009, 14:40

Нели, успех с еделвайсите!

Меги, чудесно!!!

Днес за първи път, откакто посадих еделвайсите, надигнах найлончето и въпреки че още беше мокричко, капнах малко вода. :D
Аватар
Pavlina Nikolova
Напредващи
 
Мнения: 421
Регистриран на: 23 Фев 2009, 19:06
Местоположение: Добрич-Русе-София


Назад към ДРУГИ ЦВЕТЯ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани