Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Грижи за градината през есента

Грижи за градината през есента

Мнениеот cvetar » 26 Ное 2009, 17:08

Времето през тази есен е малко необичайно със сравнително високите температури.От една страна,любителите на екзотични цветя и палми се радват,че те ще им презимуват успешно и без измръзвания - пожелавам го на всички любители - създатели на красиви градини.Все пак по-високите температури са благоприятни за по-нежните гости от Юг... Но аз искам да ви обърна внимание на това,че топлото време създава и проблеми за в бъдеще,но за тях трябва още отсега да се вземат мерки - нека особено по-новите и неопитни градинари да имат предвид написаното по-долу.
Проблемът е в това,че не само цветята презимуват по-леко и с по-малко загуби.И вредителите в градината също се възползват и оцеляват така,че атаките им напролет ще са в пъти по-големи.Голи охлюви,летящи плодови оси и мухи и много още вредители,чието съществуване някак все се подминава.А те причиняват доста вреди през пролетта - затова вземете мерки ! Изчистете,съберете и изгорете опадалите листа на дърветата,плодните храсти,розите,хризантемите - ако не го сторите,ще улесните презимуването на много вредители.Огледайте внимателно и прекопайте с малка ръчна лопатка около камъни и други декоративни елементи от алпинеуми,огради,основи на къщата ви - отвори в тях...и ще видите голи охлюви,гнезда на оси с нагласените вътре осички за презимуване...Не подценявайте това и го направете,за да не се изненадате неприятно напролет от изгризаните ви пролетни стръкове.Напръскайте плодните дръвчета с препарати против къдрене на листата/при прасковите/ а другите - с препарат,който ще унищожи презимуващите вредители в пукнатините на кората и по клоните.Огледайте клонките на младите дръвчета и храсти отвсякъде и внимателно - има различни по големина и цвят прикрепени към тях смучещи въшки - например щитоносната въшка е често срещана по палмите,цитрусите,прасковите,сливите...както и по декоративни храсти и дръвчета - като евонимуса и лавровишната. Ако ги видите - първо почистете грубо с обтриване на клончетата с парцалче или гъба,а за втори рунд после :( - пръскайте с Нуреле Дурсбан,който може да си купите от агроаптеките.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Грижи за градината през есента

Мнениеот baba_tzveta » 27 Ное 2009, 10:56

cvetar написа: Но аз искам да ви обърна внимание на това,че топлото време създава и проблеми за в бъдеще,но за тях трябва още отсега да се вземат мерки - нека особено по-новите и неопитни градинари да имат предвид написаното по-долу.
Проблемът е в това,че не само цветята презимуват по-леко и с по-малко загуби.И вредителите в градината също се възползват и оцеляват така,че атаките им напролет ще са в пъти по-големи.Голи охлюви,летящи плодови оси и мухи и много още вредители,чието съществуване някак все се подминава....

Прав си, аз поне много се радвам на топлото време, а въобще не бях се замислила за отрицателните последствия. Наистина ми прави впечатление, че има много голи охлюви. А като си спомня, колко литри препарати изпръсках тази година срещу белокрилката и не можах да се преборя, какво ли ще е догодина-нея я морят само отрицателните температури.
Аватар
baba_tzveta
Средно цветенце
 
Мнения: 188
Регистриран на: 21 Юли 2009, 15:30
Местоположение: Варна

Re: Грижи за градината през есента

Мнениеот cvetar » 29 Ное 2009, 16:57

Другото важно нещо, за да имате добре развити храсти и цветя, е да направите есенно подхранване след почистване на листата и внимателно разкопаване около корените.Добре е да се снабдите с оборски тор,който да добавите около корените по-малко на всички.Ще видите разликата напролет сами.С този тор няма опасност да преторите и да изгорите корените,ако добавяте по малко,за разлика от изкуствените торове.И те са подходящи - но внимавайте с дозите и какъв е видът им.
Ако искате да садите нови или да преместите вече посадени цветя или дръвчета - сега е моментът,есента се задържа топла и е подходящо времето.Старайте се при преместване да изкопавате с повече корени дръвчетата и храстите.Не се бавете и не оставяйте подобна дейност за студените дни с отрицателни температури - ако изтървете момента,по-добре оставете за напролет.
Ако сте си направили компост - редовно разбърквайте и добавяйте листа,растителни и други отпадъци от плодове.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Грижи за градината през есента

Мнениеот zamakat » 30 Ное 2009, 17:56

Аз им хвърлих малко от комбинираната тор, дето бавно се разгражда преди известно време ,сега ги позатрупвам с борови игличси, после предстои завиване с найлон и конструкции за екзотичните растения и тези за които не се знае дали виреят у нас
Аватар
zamakat
Експерт
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Ное 2008, 21:39Подобни теми


Назад към ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ПОДДРЪЖКА

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron