Страница 1 от 1

Шушан, балдаран, див кервиз, Кервел- Anthriscus cerefolium

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2011, 14:47
от zamakat
Ето още една тревичка, която е достойна едновременно за раздел "Бурени в градината", който може да си обособим по- натам, и за раздел "Билки".
Това растение го знам още от малка от градината в село, баба боядисваше яйцата с него, а то се оказа отново храна и билка- http://www.doctorbg.com/page.php?id=13319
Шушана е едногодишно тревисто растение с височина до 40-60см.Близък роднина на Магданоза.
Листата му приличат на тези на Магданоза.Заради сладникавия анасоноподобен аромат и пикантен вкус често се използва в супи и салати.Най-ценни са младите листа. За съжаление, при сушене и термична обработка ароматът изветрява. Затова в горещи ястия кервелът се добавя непосредствено преди поднасянето им.В някои ястия от северноамериканската кухня листата от кервел се използват за подправяне на птици, запечени на грил, риби и ястия от яйца (напр. солени омлети).
Във френската кухня се използва през пролетта: младите зелени листа кервел се смесват с извара или меко сирене (камамбер) и масло и с полученото "зелено масло" се мажат фiлии черен хляб.
Често листата се добавя в сосове за риба, картофени супи, ястия от птици, агнешки и шилешко. Кервелът придава приятен вкус и аромат на ястия от зелена салата, грах и домати.
Добре се съчетава и с други подправки: тарос (естрагон), магданоз и босилек.
Ако се съхранява в найлонов плик и в хладилник, растението може да издържи до седмица.

Комбинацията от Глухарче, Кресон и Шушан подсилва организма от недостига на витамини през зимата.
Както повечето билки, Шушанът е полезен при лениви черва. Когато е като на чай, може да се използва за овлажняване на очите.

Растението се използва по Великден в определени райони в Европа: яде се като част от церемонията на Велики четвъртък.
Шушанът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му е подобен на този на смирната и защото ранните пъпки символизират възраждането.
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=24&t=2856

снимчица ми липсва.Ама днес ще си дойде учителя ми, че да си припомня.

Re: Шушан, балдаран, див кервиз, Кервел- Anthriscus cerefolium

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2011, 10:17
от ROSSE
За това растение мога да кажа следното-в родния ми край отдавна знаят за неговите качества. Майка ми правеше парен шушан,нещо като трушия,и цяла зима си похапваше от буркана. :P Аз така и не го опитах,какъв вкус има!
Когато дойдох в Падина, ми направи впечатление едно растение,което много приличаше на шушана. Но смачканите листа излъчваха много неприятна миризма! :(
Тук местните хора го наричат МАНГУНА. Когато се порових из нета,разбрах че това е
CONIUM MAKULATUM, известно още като БУЧИНИШ-плевел,който е отровен.
А приликата на пръв поглед е голяма-така че ако решите да си похапнете салатка от шушан,внимавайте да не попаднете на бучиниш!
ШУШАН
Изображение
БУЧИНИШ
Изображение
Изображение

Re: Шушан, балдаран, див кервиз, Кервел- Anthriscus cerefolium

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 13:59
от zamakat
Оле Роси ,много полезна информация даде, обаче наистина много си приличат, във градината ми което съм срещала май е второто. Значи за това трябва да се внимава, я по- добре въобще не пробвайте.Също като с двойниците на гъбите.

Re: Шушан, балдаран, див кервиз, Кервел- Anthriscus cerefolium

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 16:12
от ROSSE
Всъщност,мога да помогна /поне на теория/ за разпознаването на тези две растения.Ако вземете по едно листо от двете,ще видите каква е разликата-листата на шушана са нежно копринени, приятно зелени и имат много приятен аромат: :D
листата на бучиниша са със сив отенък,а аромата им е неприятен.
А най голямата разлика е в ръста на тези две растения.Шушанът не става много висок и се разклонява от ниско,докато мангуната расте с право стъбло на височина два метра, ако е на влажно място и до три метра, и много късно започват да се появяват разклонения от пазвите на листата /както е при копъра/.
Лесно е да се разпознаят поне по аромата на листата :da
Дано съм била полезна :da

Re: Шушан, балдаран, див кервиз, Кервел- Anthriscus cerefolium

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 16:19
от zamakat
Да ,сигерно е точно така, моето по твоето описание като второто-отровното, ще го оскубя всичкото :(