Много се чудех, мястото на тази тема в "Билки" ли трябва да е , или в някакъв такъв раздел като "Бурени" например. Защото едва ли има по- голям бурен от нея в градината,но пък и е едновременно голяма билка, но може би малко хора у нас я знаят, поне за мен е нещо ново и ще ви разкажа за срещата ми с нея.Не че не съм се срещала с нея всеки ден в градината си от 20 години насам, но не за тази среща говоря, а за знанието за нея.Аз естествено като голяма цветарка
, упорито се боря с треворляците и плевелите в градината, но с тази, така и не можах да се преборя вече толкова години, сигурно и с вас е така
Докато един ден на гости ми дойде един човек , който е турчин, но е женен за българка и като разглеждахме китките, се наведе и откъсна от тази трева и каза-Знаеш ли ,че това е голяма билка и я загриза,а аз останах втрещена . Обичам билките, не че не му повярвах, ама нали сме си Тома Неверници, после позабравих това, докато тези дни мина друга приятелка, която взе да ми разправя за една трева -билка ,с която правили някаква рецепта при Иван Звездев,беше много въодушевена, обяснява ,описва и аз все не мога да включа, казва народното име. Изведнъж си сещам ,че става въпрос за оня плевел дето ми го показа човека миналото лято. Направих справка в нета и веднага излезе любимото плевелче. А какви салати и какви баници се правят от нея. В Турция и Гърция се използва
много в кулинарията, по пазарите се предлага като маруля.В Германия например тя е по-скъпа от гроздето.
Ето един линк, но със качването на снимка нещо не можах да се оправя. Ще помоля някой друг да качи снимчици на лечебното буренче.А няма да е лошо и на баниците дето стават с него.
http://www.monitor.bg/article?id=47841 Аз си мисля ,че това ни знание ще помогне много в тази криза
Като няма с друго може да почнем да се храним и с бурени- няма лошо
Знам, че има хора като мен,които събират в градините си билки и лечебни тревички, така че не изхвърляйте този бурен, както правех аз така до сега, ноооо сега ще поправя
.В градинката ви го има в изобилие