Switch to full style
раздел билки
Добави отговор

Шведска горчивка

25 Фев 2009, 18:30

Ето и рецептата за "Малка шведска горчивка" (продава се готова в пакетчета по аптеките, а може и да се приготви от налични билки) от "Здраве от аптеката на Господ" - Мария Требен:

10 г алое*
5 г мира
0,2 г шафран
10 г майчин лист
10 г камфор**
10 г корени от ревен
10 г корени от куркума
10 г манна
10 г териак венециан
5 г корени от стъблена решетка
10 г корени от ангелика

* Вместо алое могат да се вземат корени оттинтява или прах от пелин.
** За камфор може да се използва само натурален камфор.

Шведските билки се сипват в двулитрова бутилка с широко гърло и се заливат с 1 1/2 л 38 до 40 %-това житна или някаква хубава плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката, като всеки ден се разклаща. Тя се разклаща и преди да се прецеди и налее в малко шише, а и преди употреба. Останалото количество може да остане върху билките неограничено време. Течността се пълни в малки шишета, които се затварят добре и се съхраняват на хладно място. Така човек може дълги години да си запази този еликсир, който колкото по-дълго престоява, толкова по-ефикасен става.

Рецептата е била намерена след смъртта на известния шведски лекар, ректора по медицина, д-р Самст, в неговите документи. Д-р Самст пострадва злополучно при езда на 104-годишна възраст. Неговите родители и бабите и дядовците му достигнали също патриархална възраст.

На тази тинктура се приписват изключителни лечебни свойства. Помага при коремен тиф, повръщане, диария, ужилване от отровни насекоми, жлъчни кризи, белези, брадавици, кървене от ретината, отделяне на ретината, ракови заболявания и много др., чиято бройка ще допълня скоро в следващите си постове по темата.
Добави отговор