Switch to full style
раздел билки
Добави отговор

Коприва (лат. Urtica)

25 Фев 2009, 14:29

"Веднъж в една беседа по радиото един лекар отбеляза, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва. ..." - из "Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни билки" (Мария Требен; "БОНКОМЕРС" - гр. Берковица)

Сем. Копривни (Urticaceae - Уртикацее) са многогодишни и едногодишни тревисти растения, по-рядко храсти или дървета, покрити често с парливи трихоми (власинки). Имат срещуположни листа с прилистници, многоцветни съцветия. Цветовете са еднополови, рядко друполови. Плодът е орехче. В семейството са включени 45 рода с около 850 вида.

Род Коприва (Urtica) - Едногодишни или многогодишни растения с парливи трихоми и срещуположни листа. Цветовете са дребни, еднополови, еднодомни или двудомни. Листата съдържат витамини, железни соли, белтъчини и др.
Обикновената коприва (U. dioica) расте по сечища в горите, върху богати на азотни вещества почви, където достига до 2 метра височина.
Гръцката коприва (U. urens) е малко растение, стъблото и листата на което са покрити със силно парливи власинки. Разпространена е като бурен, главно в низините.

Но макар за повечето земеделски стопани копривата да представлява просто бурен, то за животните (например свинете) тя е вкусен, хранителен и полезен деликатес, а лечебните й качества са незаменими, поради което заема достойно място в билковите книги.

Използва се цялото растение. Корените се препоръчват при стимулиране растежа на косата и против пърхут, използват се и за бани на краката. Листата са изключително полезни при анемични състояния. Препоръчват се като кръвопречистващо (подпомага изхвърлянето на токсините от тялото), кръвоспиращо, общоукрепващо, тонизиращо и диуретично средство.
Копривата е изключително полезна при лечение на екземи, проблеми с пикочо-половата система (камъни и песъчинки, възпаления и т. н.) и свързано с тях главоболие. Счита се за най-доброто кръвообразуващо растение (под формата на храна и чай). Чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Билката помага още при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, включително тумор. Има добро въздействие при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. Помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екскременти, при състояния на умора и отпадналост при намалено количество на желязото в организма.
Използва се и приводнянка, стеснявания на съдовете (и свързаните с тях спазми на мускулатурата), включително на околовръсните артерии на сърцето, смущения в кръвоснабдяването, малокръвие, както споменах - анемии и други тежки заболявания на кръвта. Заедно с други билки спомага и при левкемия (жълт кантарион, корени от радика, пелин, филизи от бъз, невен, змийско мляко и др.).
Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подагрични и ревматични болести, при фистули, гъбични заболявания, главоболие, сърбеж, незаздравяващи рани. Има добро въздействие при ишиас, лумбаго и възпалени нерви (съвсем леко натриване на болните места с прясна коприва).
Добре се повлиява състоянието на организма при злокачествените заболявания, включително на стомаха и червата.

Начин за приготвяне на чай: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл кипяща вода (или се слагат в нея) и се оставят да престоят 1 час (добре е съдът да бъде с похлупак) на стайна температура. Пие се половин час преди хранене по поне 3 чаени чаши на ден. При по-тежки състояния трябва да се изпиват по поне 2 литра чай на ден. Чаят няма дълга трайност. Тя зависи от начина на съхранение. Не е лош на вкус, но който иска може да добави малко мед или кафява захар.

Колкото по-прясна е употребяваната коприва - толкова по-добре, но изсушената билка също е изключително полезна и е добър зимен запас.

Литература (взета информация, оформена текстово от мен):
1. "Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни билки" - Мария Требен; "БОНКОМЕРС" - гр. Берковица;
2. "Ботаника" - В. Калинков, Д. Павлов; "Мартилен", София, 1993;
3. Кутийките на чай Bilec (за копривата) и БИОПРОГРАМА (за черен бъз) - засега считам, че фимата производител не е от голямо значение, просто вмомента билките ми са на тези фирми, но дори бих предпочела сама да си бера от двора ни на село, който е достатъчно далеч от замърсителите на околната среда;
4. Бегли лични добавки.

Лично мнение - считам, че чаят от коприва е добро профилактично средство.

П. С. Вмомента давам на бебето си чай (подсладен с 1 бучка кафява захар) за повишаване на хемоглобина: 400 мл кипяща вода с 2 с. л. листа от коприва, 1 с. л. корени от коприва и 1 препълнена с. л. цвят от черен бъз, който се препоръчва при простудни заболявания, засилва растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси и т. н. (обикновено препълвам лъжиците и с копривата). Така чаят е по-концентриран, но за сметка на това се надявам и на по-силно действие. Може да се използва и плод на черен бъз, добавена 1 с. л. (премахването или оставянето на цвета от бъз е по желание). Престоява 1 час (понякога го държа повече, а ако нямам време - по-малко), след което се прецежда. Нарекла съм така приготвения чай "Антианемичен чай". :D

Надявам се да съм била полезна! Пожелавам ви крепко здраве!!!

Re: Коприва (лат. Urtica)

25 Фев 2009, 18:08

Ето още малко за копривата:

"Сенна хрема
Тъй като копривата помага при всякакви алергии, а при сенната хрема се касае за алергия, то чрез пиене на чай от коприва - по 3-4 чаши на ден с по 3 чаени лъжички шведска горчивка, с които чаят се разрежда, сенната хрема изчезва след сравнително късо време." - Мария Требен

Re: Коприва (лат. Urtica)

25 Фев 2009, 19:20

Само да се покаже копривата и почваме да я слагаме в салатите и в чая.Знаем за действието на копривата и всичко ,което е написала Павлинка ще е много полезно за всички потребители :f

Re: Коприва (лат. Urtica)

25 Фев 2009, 21:00

:D

Re: Коприва (лат. Urtica)

25 Яну 2013, 22:33

Ето и нещо вкусничко с коприва по повод все повече наближаващия й сезон :D :

http://recepti.gotvach.bg/r-7248-%D0%9A ... 0%B2%D0%B0

Крем супа с картофи и коприва
(От Барфи)

Изображение

Необходими продукти

- коприва - 200 - 300 г млада
- моркови - 1 брой
- картофи - 3 броя
- магданоз - 1/3 връзка
- лук - 1 глава
- сол - на вкус
- олио
- яйца - 1 брой
- сметана - 3 - 4 с. л. заквасена или гъсто кисело мляко

Приготвяне на Крем супа с картофи и коприва

Сложете почистените и нарязани картофи и морков да врат с 1 л вода. Щом леко поомекнат, добавете лука, попарената коприва и доварете до пълно омекване зеленчуците.

Добавя се сол и черен пипер на вкус, малко мазнина и след 2-3 минути се сваля от котлона. Всичко се пасира направо в тенджерата.

Отделно се разбиват много добре яйцето със сметаната и внимателно застройката се темперира със супата.


Който има и други свежи идеи и/или е спретнал нещо с коприва, може да сподели и дори да покаже снимки!

Много усмивки, вкусни фантазии и апетитни изкушения! :pp2
Добави отговор